Zomerfotografie

De zomer is het perfecte seizoen om te fotograferen. Overal zie je mooie dingen: zonsondergangen bij het water, kinderen die spelen in de tuin, festivals met vrolijke mensen. Het warme licht maakt bijna alles fotogeniek.

Lees meer »

The Family of Migrants

Als fotograaf en bezoeker van The Family of Migrants word je onmiddellijk getroffen door de universaliteit van het verhaal. Deze tentoonstelling toont overtuigend aan dat migratie een fundamenteel onderdeel is van de menselijke ervaring.

Lees meer »

frame in frame

Frame in een frame is een manier van kijken waarbij je je onderwerp laat opvallen door het letterlijk in te kaderen binnen iets anders in je beeld. Denk aan een persoon achter een raam, een landschap gezien door een boog, of een kind zichtbaar door een hek. Door zo’n natuurlijke omlijsting te gebruiken, trek je de aandacht naar wat er binnen dat kader gebeurt.

Lees meer »

In de Flow

Soms ben je aan het fotograferen en lijkt alles vanzelf te gaan. Je vergeet de tijd, je omgeving verdwijnt naar de achtergrond, en je blik versmalt zich tot dat ene beeld dat móét kloppen. Je zit in een flow. Een soort tunnel van aandacht waarin alleen jij en je onderwerp bestaan.

Lees meer »

Mijn camera denkt mee - en dat is goed

De Noorderlicht Biënnale 2025 toont wat we al lang weten maar zelden benoemen: technologie en creativiteit zijn verweven. Machine Entanglements bewijst dat we niet door machines worden vervangen, maar ermee versmelten.

Lees meer »

Uitleg: Half-stacked CMOS-sensor

Een half-stacked CMOS-sensor is een slimme manier om camera's beter te maken. Stel je voor dat je camera een heel dun laagje heeft dat licht opvangt en omzet naar foto's. Dat is de sensor. Normaal gesproken zitten alle onderdelen van deze sensor naast elkaar op één plat vlak, net zoals alle kamers in een bungalow op de begane grond staan.

Lees meer »

Waarom wazig werkt

Als fotograaf draai je bewust aan je diafragma om de achtergrond wazig te maken. Waarom maak je opzettelijk delen van je foto onscherp?

Lees meer »

Workshop: Beelden die schuren

Vandaag gaf ik een workshop in de whitebox in Bouwwurk van Arcadia in Leeuwarden. Thema van de workshop was ongemakkelijke beelden die schuren. Beelden die schuren raken soms ook iets dat we liever niet willen zien. Dat maakt ze spannend – maar ook waardevol.

Lees meer »

Regen

Alles wordt anders in de regen. Straten veranderen in spiegels die het licht van winkels en lantaarnpalen terugkaatsen. Plassen worden kleine meertjes waar je gebouwen en mensen in terug ziet. De gewone stoep wordt plotseling interessant door al die glimmende vlakken.

Lees meer »

De kracht van RAuw

Perfecte huid, strakke poses en onberispelijke belichting – fotografie leek jarenlang een wedstrijd om technische perfectie. Maar steeds meer fotografen en hun publiek kiezen bewust voor het tegenovergestelde: beelden die ademen, trillen en soms zelfs een beetje rommelig zijn. Deze rauwe, authentieke fotografie verovert niet alleen Instagram en portfolio's, maar raakt aan iets  in de behoefte aan echtheid in foto's.

Lees meer »

Wat het probleem is met comfort

We hangen vast in onze routine. Elke fotograaf kent het: ooghoogte, f/8, gouden uur. Veilig, maar ook saai. De echte magie gebeurt juist als je iets anders doet. Je comfortzone houdt je tegen. Hij fluistert in je oor: "Gebruik die 50mm weer, die werkt altijd." "Ga niet te dicht bij dat model staan." "Wacht op het perfecte licht." Het resultaat? Foto's die goed zijn, maar niet bijzonder.

Lees meer »

Oerol 2025

Wat een bijzondere dagen op Oerol! Ik liep over het eiland, voelde de wind, hoorde muziek en zag theater op de meest onverwachte plekken. Soms was het stil en klein, soms groot en vol mensen.

Lees meer »

Hard & software

Moderne fotografie draait niet alleen om creativiteit en een goed oog voor detail. Tegenwoordig zijn de juiste hard- en software net zo belangrijk als je camera. Of je nu een beginnende hobbyist bent of een ervaren professional, zonder de juiste technische hulpmiddelen kom je niet ver.

Lees meer »

Verborgen foto’s

Als fotograaf maak ik veel meer foto's dan ik ooit kan laten zien. Voor elke foto die ik deel op sociale media, heb ik tientallen andere foto's die niemand te zien krijgt.

Lees meer »

Negatief

Een negatief is zoals een tussenstap bij het maken van foto's. Het is een doorzichtig stukje plastic of glas met een speciale laag erop die reageert op licht. Deze speciale laag bevat zilver-chemicaliën. Wanneer licht erop valt, veranderen deze chemicaliën langzaam in zwart zilver. Maar je ziet nog niets gebeuren! Pas wanneer je de film behandelt met speciale vloeistoffen wordt het zilver zichtbaar zwart.

Lees meer »

Stap voor stap

Elke fotograaf groeit door verschillende stappen. Deze stappen helpen je begrijpen waar je nu bent en wat je nog kunt leren.

Lees meer »

De jacht op nieuwe features

Veel fotografen kijken vooral naar de nieuwste  features als ze een nieuwe camera kopen. Maar de belangrijkste dingen staan niet op die lijstjes met fancy functies.

Lees meer »

Pixels

De camera-industrie heeft ons jarenlang wijsgemaakt dat meer megapixels automatisch betere foto's betekenen. In 2025 blijkt dit een gevaarlijke misvatting. Een megapixel staat voor een miljoen beeldpunten die je sensor vastlegt, maar het echte verhaal ligt in wat er gebeurt wanneer je meer pixels op hetzelfde oppervlak probeert te proppen.

Lees meer »

Straatfotografie

Veel straatfotografen denken dat ze alles mogen fotograferen in de openbare ruimte. En veel mensen die op straat lopen, denken juist dat ze helemaal niet gefotografeerd mogen worden. Wie heeft er gelijk? Het antwoord is: geen van beiden helemaal. De regels zijn niet zwart-wit, en juist dat maakt het lastig.

Lees meer »

World press photo in Dokkum

Van 9 mei tot en met 9 juni 2025 wordt de historische Markt in Dokkum omgetoverd tot een gratis openluchtgalerie voor de World Press Photo Exhibition 2025. Deze wereldberoemde tentoonstelling, die jaarlijks de beste fotojournalistiek en documentairefotografie presenteert, is voor het eerst te bewonderen in Dokkum en volledig gratis toegankelijk.

Lees meer »

Newton

Helmut Newton was een beroemde fotograaf die bekend werd door zijn bijzondere foto's van vrouwen. Hij werd geboren in 1920 in Berlijn en overleed in 2004. Zijn werk was invloedrijk, maar ook vaak onderwerp van gesprek. Newton daagde mensen uit om anders naar schoonheid, macht en kwetsbaarheid te kijken.

Lees meer »

1 mei foto’s

Vandaag, 1 mei, vieren mensen over de hele wereld de Dag van de Arbeid. Maar in Nederland doen we er niet zoveel mee. Vreemd eigenlijk.In veel landen is dit een vrije dag. En in Nederland gaat het werk gewoon door.

Lees meer »

Mat foto’s

Fotopapier komt in verschillende afwerkingen, maar de keuze tussen mat en glans is vaak een persoonlijke voorkeur. U geeft aan dat u meestal voor mat kiest, en daar zijn goede redenen voor.

Lees meer »

Contrast in fotografie

Fotografie draait om licht. Als fotograaf werk je soms met moeilijke lichtsituaties. Denk aan een bos waar zonnestralen door de bladeren vallen. Of een steeg met felle lichtplekken tussen donkere schaduwen. Bij zulke sterke contrasten heeft je camera het moeilijk.

Lees meer »

Camp Snap: Een Simpele Camera met een vleugje nostalgie

De Camp Snap camera is niet overladen met geavanceerde fotografiefuncties. Met een resolutie van slechts acht megapixels en een uiterst eenvoudige bediening, richt deze camera zich op gebruikers die vooral willen genieten van het moment zonder zich druk te maken over technische instellingen.

Lees meer »

Scarlett Hooft Graafland. Mesmerizing

Vanaf 29 maart 2025 zijn de betoverende beelden van kunstenaar Scarlett Hooft Graafland (1973) te zien in ons museum. De overzichtstentoonstelling Mesmerizing toont een brede selectie kunstwerken, inclusief haar nieuwste werk.

Lees meer »

Ontdekkingsreis

Als fotograaf heb je het voorrecht om op de meest uiteenlopende locaties te komen. Of je nu in de stad bent, in de natuur, of op reis, fotografie brengt je naar plekken die je anders misschien nooit had ontdekt. Het maakt niet uit wat voor soort fotografie je doet – portretten, landschappen, straatfoto’s of evenementen – elke discipline heeft zijn eigen unieke settings en mogelijkheden.

Lees meer »

objets trouvés

Deze methode, die wortelt in het concept van "objets trouvés", nodigt fotografen uit om hun relatie met zowel hun camera als hun omgeving te heroverwegen.

Lees meer »

Kleur

Veel fotografen worstelen met de keuze tussen sRGB en Adobe RGB bij het instellen van hun camera. Beide kleurruimtes hebben hun voor- en nadelen, afhankelijk van waar je foto's voor gebruikt.

Lees meer »

Verborgen potentieel

Terwijl fotografen vaak op zoek zijn naar het spectaculaire, schuilt er bijzondere schoonheid in het alledaagse dat we dagelijks passeren zonder echt te zien. Deze ogenschijnlijk gewone onderwerpen bevatten vaak onverwachte visuele rijkdom en vertellen verhalen die anders onopgemerkt zouden blijven.

Lees meer »

Rode Ogen

Rode ogen op foto’s – we kennen het allemaal. Je maakt een leuke foto met vrienden tijdens een feestje, maar als je de foto terugkijkt, lijken je ogen rood te gloeien! Hoe komt dit eigenlijk, en hoe kun je rode ogen voorkomen?

Lees meer »

Hard licht

Fel zonlicht confronteert fotografen met een fundamentele beperking in de fotografische techniek. Terwijl het menselijk oog probleemloos kan schakelen tussen schaduw en felle verlichting binnen één scène, bereikt zelfs de meest geavanceerde camera snel zijn grenzen bij dergelijke contrasten.

Lees meer »

EXIF

EXIF-data is extra informatie die wordt opgeslagen in fotobestanden zoals JPG en RAW. Deze metadata bevat belangrijke details over hoe en wanneer uw foto's zijn gemaakt.

Lees meer »

Beeldhoek

De beeldhoek van een objectief bepaalt letterlijk hoe je de wereld vastlegt en heeft een dramatisch effect op je eindresultaat. Het is de diagonale hoek die aangeeft hoeveel van de wereld voor je camera wordt vastgelegd op de sensor of film, uitgedrukt in graden.

Lees meer »