WAT IS EEN PRIME OF VASTE LENS?
De term "vaste lens" is een afkorting voor een lens met een vaste brandpuntsafstand. Het is, zoals de naam doet vermoeden, een lens die gebruikers slechts één brandpuntsafstand biedt, wat betekent dat er helemaal niet wordt ingezoomd. Dit klinkt misschien vreemd, maar ooit was dit type lens de standaard op alle moderne camera's. Dus waarom keren steeds meer moderne fotografen terug naar de vaste lens om de kunstvorm onder de knie te krijgen?
LENZEN MET VASTE VERSUS ZOOM
In tegenstelling tot een prime- of vaste lens, kan een zoomlens worden aangepast om een veelvoud aan lengtes tussen twee punten te gebruiken. Een zoomlens wint doorgaans vanwege zijn veelzijdigheid, maar vaste lenzen hebben hun eigen voordelen. Wat vaste lenzen of prime-lenzen bieden om hun vaste brandpuntsafstand te compenseren, is een over het algemeen superieure scherpte van rand tot rand voor hun budget, evenals snellere maximale diafragma's. Dit komt neer op betere prestaties bij weinig licht en controle van de scherptediepte. Deze functies zijn nog steeds te vinden op zoomlenzen, maar dat betekent meestal dat je het geld moet opofferen dat je opzij had voor de eerste auto van je binnenkort rijdende kind.
GESCHIEDENIS VAN VASTE LENZEN
Vaste lenzen of prime-lenzen waren ooit de standaard. Ze werden bij aankoop vaak gecombineerd met camera's en waren beschikbaar in verschillende formaten, afhankelijk van het onderwerp van de fotograaf. Waar u nu over het algemeen wordt voorzien van een standaardzoomlens die zorgvuldig is ontworpen voor een aantal veelvoorkomende toepassingen, waren het vroeger vaste lenzen (meestal van de 35 mm of 50 mm-variëteit), waren de kitopties. De zoomlens kwam eraan en werd al snel de go-to-optie voor dagelijkse fotografie, waarbij vaste lenzen een meer nichecategorie werden - vaak voor enthousiastelingen en professionals die op zoek waren naar de best mogelijke optische kwaliteit.
STERKTE VAN DE VASTE LENS
Dus welke voordelen bieden vaste lenzen of prime-lenzen? Superieure optische kwaliteit Vaste lenzen bieden vaak een enorm superieure optische kwaliteit, een resultaat van het minder gecompliceerde lensontwerp. Vaste lenzen zijn gemaakt om uit te blinken bij slechts één brandpuntsafstand, met een helderder maximaal diafragma. Beter, helderder diafragma Meestal zit het maximale diafragma van een vaste lens ergens in het bereik van f2.8 tot f1.2. Helderdere of snellere maximale diafragma's zijn een gewenste kwaliteit van fotografische lenzen om een aantal redenen - namelijk om meer licht binnen te laten en fotografen in staat te stellen te fotograferen bij weinig licht. Ze bieden ook meer flexibiliteit in termen van controle van de scherptediepte. Dit vind je tot op zekere hoogte terug in een zoomlens, maar niet zonder dat je eerst met grote sommen geld moet gaan doen. Scherper beeld, lichtere lens Er worden over het algemeen minder onderdelen gebruikt bij het optische ontwerp van vaste lenzen, wat een toename van de algehele scherpte betekent en een opmerkelijke afwezigheid van veelvoorkomende problemen met aberratie. Hierdoor kunnen vaste lenzen fysiek lichter en compacter zijn dan hun tegenhangers met zoomen.
VERSCHILLENDE SOORTEN VASTE LENZEN
Net als zoomlenzen zijn vaste lenzen verkrijgbaar in verschillende lengtes en kwaliteiten om aan verschillende fotografiebehoeften en stijlen te voldoen. Er zijn geen vaste regels als het gaat om het kiezen van de beste vaste lens of prime-lens, maar hierbij informatie om je te helpen een keuze te maken:
Voor landschaps- en reisfotografie: Groothoeklenzen zijn het populairst voor landschapsfotografie, waarbij lenzen rond de klassieke 28 mm als breed worden beschouwd. Dit type brandpuntsafstand is ook een veel voorkomende vondst op de voorkant van camera's van reis- en straatfotografen.
Voor alledaagse fotografie: Een 50 mm-lens, vaak een ‘nifty fifty’ genoemd, wordt beschouwd als het meest geschikt voor fotografie voor algemene doeleinden, waarbij veel liefhebbers van vaste lenzen op deze lens vertrouwen als hun go-to.
Voor portretfotografie: Telelenzen, meestal rond het 85 mm-bereik of langer, zijn het levensbloed van portretfotografen. Ze zijn nuttig op dit gebied vanwege hun gebrek aan vervorming, wat flatteuze resultaten oplevert, evenals het feit dat ze een grotere werkafstand tussen de fotograaf en het model mogelijk maken.
Reactie plaatsen
Reacties