Expo: Windstil

Gepubliceerd op 2 juni 2022 om 15:14

Op het station van Sneek én in het Fries Scheepvaart Museum opende op vrijdag 22 april gelijktijdig de expositie Windstil. Windstil is de eerste in een nieuwe serie exposities van De Mix Nederland en is een initiatief van Stichting Beeldmix, samen met NS en ProRail.

Historische collecties

Bij iedere editie van ‘De Mix’ worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen. De spannende, prikkelende en soms vertederende combinaties resulteren in een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van toen en nu. De exposities zijn gelijktijdig te zien, zowel in het museum als in een buitenexpositie op het nabijgelegen station.

Kunst neemt je mee op reis

Stichting Beeldmix maakt met twaalf Nederlandse musea in samenwerking met NS en ProRail een serie van twaalf ‘De Mix’-projecten. Ieder project bestaat uit een foto-opdracht van een hedendaagse fotograaf, een tentoonstelling in een museum of galerie en een buitenexpositie op het station. Fotocollecties van historische fotografen worden gebruikt als bron van inspiratie voor nieuw werk van hedendaagse Nederlandse fotografen.

Twee fotografen, een historische en een hedendaagse, worden in De Mix samengebracht om zo tot een beelddialoog tussen twee fotografen te komen. Deze moet uitnodigen tot kijken en ontdekken. De verschillende exposities zullen telkens te zien te zijn voor de duur van twee maanden verspreid over twaalf provincies in Nederland.

Station als kunstsatelliet

Voor NS en ProRail is het belangrijk dat iedereen zich op stations welkom voelt. Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie bij NS Stations, vertelt: “Het station verbindt mensen met elkaar en vergroot hun wereld. Door de stations te gebruiken als buitenlocatie voor de exposities, ontstaat een mooie wisselwerking tussen museum en station. Reizigers worden op het station nieuwsgierig gemaakt naar de expositie in het museum en het publiek heeft een extra reden om naar het station te gaan."

Eveline Braak van ProRail, lid van de kunstcommissie stations, was direct enthousiast over het concept van Stichting Beeldmix: “Ik ben enorm blij dat de eerste fototentoonstelling nu gerealiseerd is en dat het zulke inspirerende beelden heeft opgeleverd. Ook ben ik erg benieuwd naar het vervolg in de andere provincies.”

Rafaël Philippen van Stichting Beeldmix laat weten erg blij te zijn met de tentoonstellingen: “Het bereik is daardoor immens en divers. Ik ben NS, ProRail, de deelnemende musea, het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds zeer dankbaar dat ze zo enthousiast mee doen.

Elke provincie een expositie

De Mix is in elke provincie te zien, dit jaar én in 2023 en 2024. Het Fries Scheepvaart Museum en station Sneek vormen de eerste combinatie in de reeks en deze expositie is van 22 april tot 28 augustus 2022 te bezichtigen. Later volgt het Zeeuws Museum in combinatie met station Middelburg en Centre Ceramique samen met station Maastricht. Daarna volgen ook de overige provincies.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.