Computational photography

Gepubliceerd op 5 februari 2024 om 18:03

Computational photography, oftewel 'slim' fotograferen, heeft de fotografiewereld op zijn kop gezet. Bij deze techniek bepaal jij het onderwerp, druk je op de ontspanknop, en ontstaat een vaak verbluffende foto. Dit komt doordat er achter de schermen een immense hoeveelheid rekenwerk plaatsvindt, waarbij AI een cruciale rol speelt.

De term werd door Apple geïntroduceerd, en het concept is vergelijkbaar met "een beetje van Maggi en een beetje van mezelf." Het betekent dat je de vrijheid hebt om te fotograferen wat je wilt, of het nu een persoon, landschap, of zelfs de maan is - waarover straks meer.

Achter de schermen worden vaak meerdere foto's tegelijk gemaakt, waarbij de beste elementen worden gecombineerd en de minder geslaagde worden verworpen. Dit proces, mogelijk gemaakt door kunstmatige intelligentie, resulteert in foto's die qua belichting, kleuren en detaillering steeds vaker nagenoeg perfect ogen. Wat als 'mooi' wordt beschouwd, wordt bepaald door afwegingen gebaseerd op wat de gemiddelde mens waardeert.

Zelfs bij een 'simpele' handeling als het indrukken van de ontspanknop op een smartphone wordt er achter de schermen een indrukwekkende hoeveelheid rekenkracht ingezet. Toestellen zoals de iPhone beschikken over een speciale neural engine met AI-geoptimaliseerde processoren die in real-time de foto verwerken.

Hoewel dit proces naadloos verloopt voor de gebruiker, is het belangrijk om te realiseren dat het eindresultaat altijd een bewerkt beeld is. Computational photography heeft de drempel voor het maken van kwaliteitsfoto's verlaagd, maar het brengt ook vragen met zich mee over wat nu eigenlijk 'echt' is in de wereld van fotografie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.