Ontmoetingen vastleggen

Gepubliceerd op 9 december 2023 om 10:34

Het zijn die momenten waarin de paden elkaars levens elkaar kruisen, waar verhalen worden gedeeld en perspectieven worden uitgewisseld. En ik? Ik gebruik mijn camera als een instrument om deze ontmoetingen mogelijk te maken, om ze vast te leggen in beelden die de tijd trotseren.

 

Recentelijk kwam ik iemand tegen wiens wereld werd uitgebreid door middel van muziek. Een ontmoeting gestart met de eenvoudige vraag: "Naar welke muziek luister je?" Het bleek een brug te zijn naar een inhoudelijk gesprek, een manier om elkaar iets beter te begrijpen zonder woorden. Het besef dat muziek niet alleen een deuntje is, maar een venster naar iemands innerlijke wereld, veranderd ook mijn perspectief.

Voor mij is het fascinerend hoe ontmoetingen mij horizon verbreden en tegelijkertijd een frisse blik kunnen werpen op elkaars standpunten. Maar, laten we eerlijk zijn, zonder oordeel en met een open geest het gesprek aangaan is geen eenvoudige taak. We zijn vaak geneigd om snel conclusies te trekken op basis van uiterlijkheden en meningen.

En hier komen voor mij de camera's in beeld. Fotografie is voor mij namelijk niet alleen een kunstvorm; het is een van de instrumenten voor reflectie. Door de lens kijk ik terug op wat ik dacht van iemand in die eerste momenten van kennismaking. En eerlijk gezegd, zit ik er af en toe behoorlijk naast. Het is verbazingwekkend hoe een beeld meer kan onthullen dan wat het oog op het eerste gezicht ziet. De gezichtsuitdrukkingen, de kleine details, de omgeving - ze vertellen allemaal een verhaal dat verder gaat dan oppervlakkige indrukken. Het dwingt me om mijn eigen vooroordelen te confronteren en mijn begrip van anderen te verdiepen. Dus, terwijl ik door mijn eigen foto's en die van anderen blader, zie ik niet alleen beelden van ontmoetingen, maar een chronologie van mijn groei als een persoon die bereid is om te leren.

Elke klik op de ontspanknop is een kans om mijn horizon te verbreden en mijn begrip van de wereld te verdiepen. In de wereld van ontmoetingen en fotografie leer ik dus dat oordeelloosheid en openheid de sleutels zijn tot echte verbinding.

Dus, laten we onze camera's niet alleen zien als apparaten om beelden vast te leggen, maar als vensters naar begrip, groei en, uiteindelijk, een wereld die rijker is door elkaars verhalen.

Geïnteresseerd in hoe fotografie kan bijdragen aan meer begrip? kijk op www.christop.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.