Picturale fotografie

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 22:21

Picturale fotografie is een stijl van fotografie waarbij de nadruk ligt op de artistieke en esthetische kwaliteiten van de afbeelding, in plaats van simpelweg het vastleggen van een realistische afbeelding van een onderwerp. Picturalisme ontstond aan het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw als reactie op de heersende trends in de fotografie, die de mogelijkheid van het medium benadrukten om een objectief, documentair beeld van de wereld vast te leggen.

Picturalistische fotografen gebruikten vaak technieken zoals zachte focus, opzettelijke vervaging en manipulatie van het negatief of de afdruk om afbeeldingen te creëren die meer leken op schilderijen of tekeningen dan op traditionele foto's. Ze probeerden vaak een stemming of sfeer door hun afbeeldingen te creëren en waren minder bezig met het vastleggen van details van een onderwerp dan met het overbrengen van een gevoel van emotionele of symbolische betekenis.

Picturalisme had een significante invloed op de ontwikkeling van moderne fotografie, en veel van de technieken en esthetische principes worden vandaag de dag nog steeds gebruikt door hedendaagse fotografen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.