Slow collective landscape

Gepubliceerd op 5 april 2021 om 14:17

Tegenwoordig maak je moeiteloos een kiekje met een smartphone. Maar hoe kunnen we allemaal samen één foto maken die ons leven maandenlang continu zou vastleggen? Laten we teruggaan in de tijd naar de wortels van fotografische processen. Fotografie is letterlijk het tekenen van licht op platte oppervlakken, dat begon met camera obscura - een natuurlijk optisch fenomeen dat door schilders werd gebruikt vóór de uitvinding van de fotografie, waarbij een blik van buitenaf wordt geprojecteerd door een klein gaatje in een doos of een kamer en ondersteboven wordt gedraaid. . Sinds kort staat ook ons leven op zijn kop. De dagelijkse routines zijn aanzienlijk langzamer geworden sinds de uitbraak van Covid-19. Ondertussen hebben we geleerd geduldiger te zijn en de lokale omgeving, elkaar en rust te waarderen.

 

Oorspronkelijk plan en pandemie
In samenwerking met lokale bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties legt het project het leven van twee dorpen vast door middel van gaatjescamera's en zonnefoto's. De foto's waren gepland om zes maanden te worden belicht - zolang de zon er maar voor nodig heeft om van het laagste punt aan de hemel op 21 december naar het hoogste punt op 21 juni te reizen. De geselecteerde fotografische methode - solargrafie - werd geselecteerd om de traagheid weer te geven en om comfort en stabiliteit te vinden in de onzekere tijden waarin we momenteel leven. Helaas zijn, vanwege de sluiting van scholen en toegenomen beperkingen sinds december, de pinhole-camera's later geïnstalleerd.

 

Doelen en resultaten
Het doel van het project is om mensen bewust te maken van een instant levensstijl en respect voor het lokale landschap en duurzaamheid. Een ander doel is om voorlichting te geven over kunst en fotografie. De resultaten van de pinhole camera's worden getoond als een buitententoonstelling in 6 punten van de Stinzenroute en 2 extra punten die de route uitbreiden naar het centrale deel van Kollum. Ten slotte beoogt het project het begrip van fotografie en hedendaagse kunst te verbreden.

 

Website  Slow Collective Landscape >>>> 

Website MEM buitenpost >>>

Reactie plaatsen

Reacties

Astrid Ingrid Wevers
3 jaar geleden

Wat gaaf allemaal. Ik wist bv niet dat je speenkruid kan eten als spinazie. Ik ga binnenkort es langs deze route wandelen.