Nikon in space

Gepubliceerd op 24 februari 2024 om 13:00

Een baanbrekende samenwerking tussen Nikon Corporation (Nikon) en NASA heeft geleid tot de succesvolle lancering van de Nikon Z 9 naar het Internationale Ruimtestation (ISS) in januari. Deze mijlpaal markeert de eerste inzet van een Nikon spiegelloze camera door de bemanning van het ruimtestation en opent nieuwe mogelijkheden voor het vastleggen van adembenemende beelden van de aarde en de ruimte. 

Meerdere Z 9-camera's, vergezeld van een indrukwekkende reeks NIKKOR Z-lenzen, werden op 30 januari 2024 naar het ISS gestuurd tijdens de 20e commerciële bevoorradingsmissie van Northrop Grumman voor NASA. Aan boord van de SpaceX Falcon 9-raket, gelanceerd vanaf Space Launch Complex 40 op Cape Canaveral Space Force Station, vertegenwoordigt deze missie niet alleen een technologische upgrade maar ook een historisch moment voor de Nikon Z-serie.

De Nikon Z 9, het vlaggenschip van Nikon's spiegelloze full-frame camera's, vervangt de verouderde Nikon D6 en D5 digitale spiegelreflexcamera's op het ISS, waar de D5 sinds 2017 dienst heeft gedaan. De Z 9 staat bekend om zijn robuuste bouw, betrouwbaarheid en geavanceerde technologie. Uniek aan deze camera is het ontbreken van een sluiter, wat resulteert in minder bewegende delen en maximale duurzaamheid.

De geschiedenis van Nikon en NASA gaat meer dan 50 jaar terug tot de Apollo 15-missie. Sindsdien hebben Nikon-camera's en lenzen een cruciale rol gespeeld in diverse ruimtemissies en op de space shuttles. Met de Z 9 voegt Nikon een nieuw hoofdstuk toe aan deze indrukwekkende samenwerking, waarbij de camera's ongewijzigd blijven, zelfs in de extreme omstandigheden van gewichtloosheid en ruimteverkenning.

De Nikon Z-serie, gelanceerd in 2018, heeft sindsdien geprofiteerd van voortdurende innovaties en firmware-updates. De Z 9, met zijn geavanceerde functies, is niet alleen geschikt voor de aarde, maar heeft ook bewezen te gedijen in de extreme omstandigheden van de ruimte. Een essentieel aspect van deze missie was de nauwe samenwerking tussen Nikon-ingenieurs en NASA om aangepaste firmware te ontwikkelen die is afgestemd op de behoeften van de astronauten en de ruimteomgeving.

De aangepaste firmware omvat verbeterde ruisonderdrukking bij snellere sluitertijden, aangepaste bestandsnaamsequenties en geoptimaliseerde instellingen voor het leven aan boord van het ISS en tijdens ruimtemissies. Veranderingen in het in-camera FTP- en overdrachtsprotocol zijn ook geïmplementeerd om de workflow van astronauten te vereenvoudigen, de efficiëntie te vergroten en het energieverbruik te verminderen bij het verzenden van beelden vanuit de ruimte naar de aarde.

Naast de Z 9 werden ook 15 NIKKOR Z-lenzen, waaronder super-telefoto- en micro-lenzen, en 15 FTZ II-adapters naar het ruimtestation gestuurd om NASA-astronauten te ondersteunen bij hun wetenschappelijke onderzoek, onderhoudstaken en het vastleggen van onvergetelijke beelden van de ruimte. De Nikon Z 9 opent de deur naar een nieuw tijdperk van verkenning en documentatie, waardoor de grenzen van wat mogelijk is in de ruimtefotografie worden verlegd.*

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.