Zilveren camera

Gepubliceerd op 1 april 2022 om 22:13

Nieuwsfotografie gaat over alles wat er in de samenleving speelt, zet onderwerpen op de agenda en legt ontwikkelingen vast die de basis vormen van het collectief geheugen. De Zilveren Camera is de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Winnaar van de Zilveren Camera 2021 is de foto waarop minister Kajsa Ollongren het Binnenhof verlaat na een positieve coronatest. Deze en 225 andere bekroonde beelden zijn van 12 februari tot en met 3 april in Museum Hilversum te zien. Een prachtige, eindeloze dwaaltocht langs grote en kleine verhalen.

Begin
De eerste Zilveren Camera werd uitgereikt in 1949 door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) en had tot doel om door middel van de competitie de kwaliteit van het werk van de eigen leden te verbeteren. In 1955 kwam World Press Photo voort uit de Zilveren Camera als internationale variant op deze prijs. Inmiddels is de Zilveren Camera de meest prestigieuze prijs voor fotojournalisten in Nederland en de foto’s van winnaars uit het verleden staan op ieders netvlies gebrand: wie herinnert zich niet de schokkende foto van de zojuist neergeschoten Pim Fortuyn, of de indringende opname uit 1992 van atlete Ellen van Langen die bijna in trance de finish passeert en Olympisch goud wint?

Winnaar 2021
Fotograaf Bart Maat is de winnaar van de Zilveren Camera 2021. Met zijn foto “Positie Omtzigt, functie elders”. De jury koos dit jaar met een meerderheid van de stemmen voor de foto die Bart Maat maakte van verkenner Ollongren. Nadat zij positief was getest op corona verliet zij het Binnenhof met aantekeningen in haar hand met daarop geschreven ‘Positie Omtzigt, functie elders’.

website }

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.