Fotografie

Gepubliceerd op 1 april 2022 om 09:25

Fotografie: (zelfstandig naamwoord) de kunst of praktijk van het maken en verwerken van foto's.

Fotografie verwijst naar het proces of de praktijk van het maken van een foto - een beeld dat wordt geproduceerd door de inwerking van licht op een lichtgevoelig materiaal

Een foto kan zowel een positieve als een negatieve afbeelding zijn. De meeste foto's worden gemaakt met behulp van een camera, die een lens gebruikt om de zichtbare golflengten van een object (het licht dat erdoor wordt gereflecteerd of uitgestraald) scherp te stellen in een reproductie op een lichtgevoelig oppervlak van wat het menselijk oog zou zien.

Het woord foto werd in 1839 bedacht door Sir John Herschel en is gebaseerd op het Griekse woord 'phos', wat 'licht' betekent, en 'graphê', wat 'tekenen' betekent - dus 'tekenen met licht'.

 

Soorten fotografie: niet-digitaal versus digitaal

Niet-digitale foto's worden geproduceerd met behulp van een chemisch proces in twee stappen: lichtgevoelige film legt een negatief beeld vast (kleuren en licht/donker worden omgekeerd) van waaruit een positief beeld kan worden gemaakt door het negatief over te brengen op fotopapier (afdrukken).

De opkomst van digitale fotografie heeft geleid tot de opkomst van digitale prints. Deze prints zijn gemaakt van opgeslagen grafische formaten zoals JPEG, TIFF en RAW. Deze kunnen vervolgens worden afgedrukt met printers, waaronder inkjetprinters, dye-sublimatieprinters, laserprinters en thermische printers. Inkjetprints worden ook wel 'giclée'-prints genoemd.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.