Sunny 16

Gepubliceerd op 22 november 2021 om 03:36

Meten is tegenwoordig eenvoudig. Kijk gewoon door de zoeker, centreer op uw belichtingsschaal en voilà! Dit is geweldig voor iemand die de belichtingsdriehoek net onder de knie heeft. Maar voor degenen die in een snel tempo werken, kan het beperkend zijn. Deze fotografietip daagt je dus niet alleen uit, maar helpt je ook om sneller dan ooit de beste belichting te krijgen!

één van de vaste regels uit het analoge tijdperk waarvan we denken dat elke film (en digitale) shooter zou moeten weten: de 'Sunny 16'-regel.

Wat is Sunny 16 en waarom is het belangrijk voor filmfotografie? Sunny 16 is een gemakkelijke manier om de belichting van je camera in te stellen als je geen werkende lichtmeter hebt of als je vermoedt dat de lichtmeter van je camera de scène niet goed leest. De lichtmeters in filmcamera's zijn over het algemeen veel minder geavanceerd dan die in de huidige digitale camera's, en ze zijn gemakkelijker voor de gek te houden. De Sunny 16-regel biedt een snelle realiteitscheck van uw meterstanden, evenals een startpunt om de belichting in te stellen zonder de hulp van een meter.

Het is simpel: Sunny 16 zegt dat je op een zonnige dag je diafragma moet instellen op F16 en je sluitertijd op het omgekeerde van je filmsnelheid, of zo dicht mogelijk bij je kunt komen. Dus als je 100 ASA-film maakt, stel dan F16 en 1/90 of 1/125 sec in. Film met 400 snelheden draaien? Probeer F16 en 1/500 sec. Uw belichting is misschien niet perfect, maar het zal dichtbij genoeg zijn om een ​​bruikbare opname te maken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.