Fotograaf des vaderlands

Gepubliceerd op 30 oktober 2021 om 12:59

De Fotograaf des Vaderlands is een persoon die gedurende één jaar als ambassadeur optreedt voor de Nederlandse fotografie. Het idee is in navolging van de Dichter des Vaderlands. Initiatiefnemers zijn het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en FOAM in Amsterdam. Samen hebben zij de "Stichting Fotoweek" opgericht om het publiek bewuster naar de fotografie te laten kijken, het plezier van fotograferen te ervaren en een podium te bieden aan professionele fotografen en fotowinkels.

Jaarlijks wordt in het voorjaar de Fotograaf des Vaderlands gekozen, vervolgens in het najaar een fotoweek over het thema georganiseerd. De werken worden op de breda photo gepresenteerd.

Jan Dirk van der Burg is momenteel de fotograaf des vaderlands. Van der Burg ging naar de School voor de Journalistiek waar hij de richting fotografie koos. Hij deed een vervolgopleiding aan de kunstacademie; hij is in 2004 afgestudeerd met een serie over kantoorcultuur.

Hij is bekend door zijn documentaire fotografie, onder andere door het fotoboek Olifantenpaadjes (2011), en door het categoriseren van foto's die hij op social media vindt. Hij ordent deze rond bijzondere thema's als ‘wethouders van middelgrote gemeenten met stekelhaar’. Ook publiceerde hij tien Tweetbundels, 'ongevraagde autobiografische bloemlezingen' van opvallende Twitteraccounts.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.