Chas Gerretsen te gast in het Forum

Gepubliceerd op 26 oktober 2021 om 20:40

Hij werd in 1943 geboren in Groningen, maar om het kleinburgerlijke milieu te ontvluchten trok hij op zijn zestiende de wijde wereld in. Hij leidde een avontuurlijk bestaan als krokodillenjager in Australië, als cowboy in Texas, maar verwierf wereldfaam als fotograaf.

Hij kwam terecht in Zuidoost-Azië en in Chili, waar hij vlak na de machtsovername Augusto Pinochet en diens medegeneraals fotografeerde. Voor deze iconische foto ontving hij, als enige Nederlander ooit, de prestigieuze Robert Capa Gold Medal. In Hollywood fotografeerde Gerretsen de sterren van zijn generatie, onder wie John Travolta, David Hasselhoff, Jodie Foster, Nastassja Kinski en Michael Douglas.

 In 1976 ging hij in opdracht van Francis Ford Coppola mee naar de Filipijnen voor de opnamen van de legendarische film Apocalypse Now, waar hij de worstelingen van Coppola met de ongunstige omstandigheden en met sterspelers Marlon Brando, Dennis Hopper en Martin Sheen vastlegde. De manier waarop Chas Gerretsen de wereld in trok, in het vertrouwen dat hij altijd wel iemand zou tegenkomen met wie hij kon optrekken, ergens een baantje zou vinden en wat te eten zou krijgen, kenmerkt de echte avonturier.

Gerretsen schreef een autobiografie over zijn wonderbaarlijke en vreemde leven. En in het Nederlands Fotomuseum is de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien: In de hoofdrol Chas Gerretsen.

Tickets dinsdag 2 november 2021 >>

Reactie plaatsen

Reacties

immineInhilia
een jaar geleden

http://chillhopez.com/se/HarleyHex - http://soulverse.clothing/images/img.jpg

http://shootingfish.games/book/son-in-law-is-a-medical-genius-3217461.html - Chapter 1067
http://proeslojob.com/series-en-illimite/derniers-series/528837-nancy-drew/4-season/6-episode.html - Nancy Drew saison 4 Г©pisode 6
http://cviuhsduifhzxiuvhduigfxp.com/director/reymel-delgado/ - Reymel Delgado