Schilderen als inspiratie voor fotografie

Gepubliceerd op 16 oktober 2021 om 17:52

Schilders begrepen licht al lang voordat fotografen het met een camera konden vastleggen. Rembrandt-verlichting is bijvoorbeeld een veelgebruikt fotografie-verlichtingspatroon genoemd naar de 17e-eeuwse schilder die het lichtpatroon vaak met een penseel maakte.

Terwijl schilders licht begrepen voordat fotografie zelfs maar een woord was, is het licht in de klassieke kunst niet zo breed als het aantal verschillende verlichtingspatronen dat tegenwoordig wordt gebruikt. Het licht in klassieke kunst kan gemakkelijk inspiratie worden voor moderne fotografie.

Kijk naar je favoriete klassieke kunstwerken en identificeer de schaduwen en highlights. Kun jij bepalen waar het licht vandaan komt? Hoe wordt het onderwerp, of dat nu een persoon is of een fruitmand met stillevens, in dat licht geplaatst? Nadat je het verlichtingspatroon in de opname opnieuw hebt gemaakt, kun je de post, het lichter of donkerder maken van schaduwen en hooglichten, verfijnen om die klassieke inspiratie af te maken. Het gebruik van een klassiek verlichtingspatroon is een uitstekende manier om historische inspiratie te gebruiken voor een modern onderwerp.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.