Meer dan een Foto

Gepubliceerd op 8 augustus 2021 om 09:12

Als je een foto maakt, wat is dan je einddoel? Een mooie foto? Een herinnering? Misschien allebei? Maar voor wie maak je het? Mijn antwoord daarop zou voor de kijker zijn. En wie zou dat kunnen zijn? Nou... iedereen die naar je foto kijkt.

 

De kijker van je foto is iedereen die ernaar kijkt. En dat ben jij misschien, toch? Dus terwijl je dit bericht blijft lezen, kun je je de kijker voorstellen als jezelf, een museumconservator, een familielid, of een bloglezer. Iedereen die het beeld gaat ervaren dat je met je camera hebt gemaakt. Bedenk nu wat je voor die kijker wilt. Je wilt dat ze de best mogelijke ervaring hebben en je kunstwerk echt waarderen.

Je wilt dat ze de schoonheid van het beeld dat ze zien waarderen, maar ook het VOELEN alsof ze erbij waren. VOEL de ervaring die je hebt vastgelegd met je camera. Ik praat VEEL met anderen over de "kijkervaring" als we een  foto evalueren.

Wat bedoel ik daar precies mee? Als je een foto maakt, heb je iets in gedachten. Je kijkt naar een onderwerp, een scène, een gebeurtenis. Je wilt dat de kijker, ook al ben jij dat over een paar jaar, ziet wat je ziet. Maar het is vaak moeilijk om een ‚Äč‚Äčervaring na te bootsen met één frame. Of zelfs een paar. Dus door na te denken over de 'kijkervaring', denk je na over hoe je het beste een ervaring, een gevoel, kunt creëren in plaats van alleen maar iets.

Als je hulp wilt om dit allemaal uit te zoeken, ben ik er voor je! Wil je meer weten over hoe dat werkt, klik dan hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.