Kleur

Gepubliceerd op 1 april 2021 om 18:45

Hoe we kleur definiëren Zoals elk ander fenomeen ter wereld, hebben kleuren een essentie, iets dat alle kleuren heeft gecreëerd die we tegenwoordig om ons heen kunnen zien. Welnu, het zijn rood, groen en blauw, bekend als RGB, die alle kleuren kunnen creëren. Door deze kleuren op miljoenen manieren te combineren, kunnen we deze omvang in de wereld van kleuren ervaren. Om kleuren nauwkeuriger te kennen, is de beste manier die wiskundigen suggereren om een ​​kleur niet alleen bij de naam te kennen, maar ook door het percentage van de RGB-kleurruimte dat deze creëert. Dit verzekert creatievelingen dus dat ze de exacte kleur creëren die ze willen bij het omgaan met getallen, en niet dat ze hun eigen perceptie van kleuren zijn.

 

RGB Standaard

RGB is de kleurruimte van internet en verschillende beeldschermen en het is het belangrijkste dat u moet weten. Omdat welke RGB-instelling u ook gebruikt, deze verandert in sRGB wanneer u deze uploadt naar internet. In termen van kleurengamma en de hoeveelheid dekking wordt sRGB als normaal beschouwd, omdat andere kleurruimten zoals Adobe RGB meer kleuren kunnen waarnemen. Maar de reden dat u uw camera meestal op sRGB moet instellen, is om kleurveranderingen te voorkomen bij het online uploaden of weergeven op monitoren. sRGB is ook een goede optie voor videokleurruimte omdat het overeenkomt met Rec.709 - de kleurruimte van de HDTV-weergavetechnologie - en hetzelfde kleurengamma heeft.

 

Adobe RGB

Adobe RGB is de bredere, levendigere kleurruimte die beter werkt dan sRGB, MAAR het hangt af van uw productiedoel en de apparaten die u in elke fase gebruikt. In vergelijking met sRGB vertegenwoordigt Adobe RGB ongeveer 35% meer kleuren, maar aangezien sRGB op de eerste plaats kwam en veel apparaten met deze kleurruimte werken, heeft Adobe RGB mogelijk enige exclusiviteit in gebruik. U kunt Adobe RGB het beste gebruiken als u uw werk wilt afdrukken, omdat het is gebaseerd op het CMYK-kleurenpatroon dat is gespecificeerd voor printers. Houd er nogmaals rekening mee dat als u opnamen maakt in Adobe RGB en deze online plaatst, u een verschil in kleuren ziet dat het resultaat is van het automatisch wijzigen in sRGB.

 

CMYK

CMYK is een kleurruimte die is gebaseerd op cyaan, magenta, geel en key (wat letterlijk zwart is) en is gemaakt voor printers. Een printer combineert CMYK-kleuren op verschillende niveaus om de exacte kleur te creëren en deze om te zetten in de fysieke inkt. De combinatiestrategie die wordt gebruikt in printers die CMYK gebruiken, wordt Subtractief genoemd, wat betekent dat u begint met blanco wit en de helderheid vermindert om de kleur te creëren, in plaats van Additief mengen dat begint met zwart en later kleuren toevoegt. We gebruiken subtractieve kleuren in print omdat de basis van het papier wit is, en additieve kleuren voor monitoren omdat de oorsprong een zwart scherm is.

 

Dus als je Adobe RGB gebruikt, heb je meer kleuren op je afgedrukte foto die je niet op je beeldscherm zou hebben en daarom raad ik Adobe RGB aan om af te drukken. U kunt ook sRGB gebruiken om af te drukken en dat komt goed, maar over het algemeen is het beter om eerst naar de technische details van de printer die u gebruikt te zoeken, aangezien er verschillen tussen zijn en er kunnen enkele printers zijn die beter werken met sRGB.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.