Knuffelkunst

Gepubliceerd op 29 maart 2021 om 11:17

Herinner het knuffelen

Voor het project van AtelierMANNA volg ik het maakproces van Knuffelkunst.Dit kunstwerk bestaat uit een knuffel stoel / object om geborgen in te zitten.

Hoe geweldig zou het zijn als mensen zich herinneren hoe het was. Hoe het was om je veilig te voelen in een omhelzing. Hoe het was om je te koesteren in de aanraking van een ander. Hoe helend dat kan zijn.

Als gediplomeerd Massage Therapeut heb ik gezien hoe belangrijk het voor de gezondheid is om aangeraakt te worden. Al langere tijd neem ik echter waar dat de meeste Nederlanders lijden aan ‘aanrakingsarmoede’.
Zeker nu, met die strenge beleidsmaatregelen, is de term ‘huidhonger’ een algemeen bekend begrip geworden.

Laten we ons herinneren hoe het is om mens te zijn. De mens is een kuddedier. Kuddedieren hebben de nabijheid van de ander nodig, het contact, de aanraking.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat er bij huidcontact of een omhelzing een hormoon vrij komt. Oxytocine, beter bekend als ‘het knuffelhormoon’, versterkt je immuunsysteem. Zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid verbeteren er door.

Een knuffel is het beste medicijn tegen eenzaamheid.

Leg weer eens wat vaker een arm om de schouder van een vriend(in) in plaats van een box te geven. Laat je weer eens heerlijk vasthouden door een ander.
Wees niet bang om om een knuffel te vragen.
Wees niet bang om een knuffel aan te bieden.

 

Facebook pagina >>>>>

Reactie plaatsen

Reacties

Yarick Westein
3 jaar geleden

Dankje voor het plaatsen! En bedankt voor het maken van die mooie foto's! Die zijn echt gaaf geworden. <3

Maria Romp
3 jaar geleden

Wat een geweldig leuk artikel en wat een gaaf project!!