Geplande versus ongeplande fotografie

Gepubliceerd op 18 maart 2021 om 09:55

Ten eerste helpt het om een ​​onderscheid te maken tussen deze twee soorten fotografie. Geplande fotografie vindt plaats wanneer je een bestemming of een doel in gedachten hebt, en je gaat die foto's maken. Met andere woorden, je wordt 's ochtends wakker in de wetenschap dat je vandaag naar huis terugkeert met een reeks landschapsfoto's of foto's van een bepaald onderwerp waar je die dag tijd mee door zou brengen. Je hebt het allemaal uitgezocht, van de verlichting tot de apparatuur waar je lang over zult doen, en misschien heb je zelfs een opnamelijst of een klein notitieboekje met enkele inspirerende gedachten opgeschreven. Hier heb je lang over nagedacht, en je bent er redelijk zeker van dat je thuiskomt met beelden die in kunst kunnen worden omgezet.

En dan zijn er de ongeplande foto's. Dit zijn de "willekeurige fotografiehandelingen". Ze kunnen verschijnen als je aan het winkelen bent en je haalt toevallig je camera tevoorschijn om een ​​foto te maken die je precies goed trof. Of je stopte op weg naar huis van je werk om een ​​ongewoon ontroerende zonsondergang vast te leggen. Er zat geen gedachte achter, geen planning. Het beeld is net gebeurd, je was er toevallig om het vast te leggen, en nu heb je een prachtig negatief om mee naar huis te nemen voor nabewerking.

Deze willekeurige fotografische handelingen kunnen ook plaatsvinden tijdens uw zorgvuldig geplande foto-excursies. Je zou op weg kunnen zijn naar een shoot, maar je wordt op een zijspoor gehouden door iets dat je langs de kant van de weg hebt gezien en je stopt om de foto te maken. 

Deze ongeplande beelden zijn een geweldige manier om uit die ongeïnspireerde pauze te komen waarin we soms vast komen te zitten. Als een foto uit het niets komt, is het alsof je de hersenen een vliegende start geeft. Het is iets dat ons op verschillende manieren aan het denken zet, onze gebruikelijke gedachtegangen doorbreekt, en wanneer we anders gaan denken, zien we anders - we zien meer dan voorheen.

 

Willekeurige fotografie gebruiken om creativiteit een vliegende start te geven

stel je  foto-uitstapjes in op basis van puur tijd of afstand. Rij dus dertig minuten in één richting, of rijd precies vijftien kilometer, en stop dan. Waar je ook bent, stap uit de auto, pak de camera, loop rond en leer deze nieuwe plek kennen. De kans is groot dat je dingen ziet die je nog nooit eerder hebt opgemerkt. Als je genoeg tijd in een gebied doorbrengt, zul je details gaan opmerken in plaats van de weidse landschappen, en soms zitten de beste beelden in die details.

Als je echt niet weet wat je moet doen, kijk dan eens naar Google Maps of Google Earth. Beide apps hebben een satellietweergave waarmee u uw regio kunt verkennen vanuit het comfort van je telefoon of computer. Wat hier interessant aan is, is dat de satellietweergave vanuit de lucht je een geheel nieuw perspectief geeft op een gebied dat je normaal gezien vanaf ooghoogte ziet.  En vergeet Street View niet. Google heeft vele, vele wegen gedocumenteerd, zelfs secundaire wegen, dus als je merkt dat je  tijd nodig hebt, gebruik Street View om een ​​kleine pre-scouting uit te voeren om er zeker van te zijn dat de locatie die je hebt uitgekozen potentieel heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.