Dit weekend sneeuw - hier enkele tips

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 16:28

Springt je hart een beetje op een besneeuwde winterdag? Ben je klaar om naar buiten te rennen en te beginnen met fotograferen?  komend weekend kan het maar zo wit zijn... ideaal om op pad te gaan met de camera. hierbij enkele tips  - 

 

Focus op contrast

Autofocus kan het moeilijk hebben als alles wit is. U moet dus extra voorzichtig zijn en uw best doen om u te concentreren op een contrastrijk deel van uw sneeuwscène. Het helpt om je te concentreren op iets donkers, zoals de schors die zich net onder een sneeuwklomp op een boomtak bevindt. Onthouden: Het autofocussysteem van je camera gebruikt contrast om scherp te stellen, dus een effen witte berg sneeuw kan problemen veroorzaken. Druk je ontspanknop half in. Als de focus niet wordt vergrendeld, verplaatst u uw focuspunt naar een donkerder gedeelte van het onderwerp en probeert u het opnieuw. Dit volstaat meestal.

 

Camera instellingen

Stel je camera in om in RAW te fotograferen. Als je foto's in RAW maakt, heb je meer informatie om mee te werken tijdens het bewerken - terwijl JPEG-bestanden zijn gecomprimeerd, zodat ze niet veel ruimte bieden voor nabewerking. (Lees hier meer over waarom je in RAW moet fotograferen.) Kies Evaluatieve meting (dit wordt Matrixmeting genoemd op Nikon-camera's). Evaluatieve meting zal je een goede belichting geven, en dat is wat ik heb gebruikt voor alle foto's in dit bericht. Als het echt zonnig weer is, kunt u ook spotmeting of gedeeltelijke meting proberen om te zien of deze het licht beter aankan. Belichtingscompensatie. Je camera zal proberen sneeuw grijs te laten lijken, dus stel je belichtingscompensatie in op +1 of +2. Dat zorgt ervoor dat de sneeuw er wit uitziet. U kunt de belichting ook tijdens het bewerken aanpassen.

 

Maak opnamen in de modus Diafragmaprioriteit

De diafragmaprioriteitsmodus (AV op Canon, A op Nikon) stelt u in staat om snel uw scherptediepte te wijzigen. Als u fotografeert met diafragma-prioriteit, kiest de camera de ISO (als de camera is ingesteld op Auto ISO) en de sluitertijd, dus u hoeft alleen maar tussen diafragma-instellingen te schakelen. Dit is geweldig bij koud weer (waar koude vingers het moeilijk maken om de instellingen direct te wijzigen), en zorgt voor veel creativiteit.

 

En natuurlijk is het belangrijk om bij koud weer de batterijen warm te houden. In de kou gaan de batterijen niet lang mee. Dus laad er twee op en bewaar er een in een binnenzak.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.