Kou & fotografie

Gepubliceerd op 23 december 2020 om 22:51

De meeste camera's zijn tot op zekere hoogte koudebestendig ( -0 Graden ), waarbij de batterijen vaak de oorzaak zijn van niet goed functioneren; er zijn echter bepaalde camera's met certificeringen voor vorstbestendigheid, waardoor ze beter geschikt zijn voor extreem koude klimaten.

Stop je camera in ieder geval in een tas als je uit de kou komt en laat hem langzaam opwarmen. Als deze zich in een tas bevindt, zal eventuele condensatie op de tas zitten en niet in de camera, waar het onherstelbare schade kan aanrichten. 

Batterijen verliezen veel van hun vermogen bij lage temperaturen. Hoewel dit voor alle batterijen geldt, doen sommige het beter bij lage temperaturen dan andere. De beste prestaties bij koude komen waarschijnlijk van primaire (d.w.z. niet-oplaadbare) Li-cellen, gevolgd door NiCd-, NiMH- en Li-ion-oplaadbare batterijen. Ze zouden allemaal prima moeten zijn tot -20 graden Celsius, hoewel ze zeker een lagere capaciteit zullen hebben dan bij hogere temperaturen. De meeste zullen een tijdje werken, zelfs bij lagere temperaturen. Als de batterijen koud worden en leeg raken, krijgen ze meestal weer stroom als ze weer worden opgewarmd. Neem ten minste twee of drie accu's mee als u in het veld fotografeert, zodat u ze kunt wisselen tussen uw camera en een warme broekzak om hun functionaliteit onder koudere omstandigheden te verlengen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.