kort en bondige Portretfotografie tips

Gepubliceerd op 12 december 2020 om 15:03

Er is altijd wat te leren en zo ook bij portretfotografie.

Kijk je bij portretfotografie naar  uitsnede, de lichtinval, het soort licht, de schaduwpartijen dan kan je al snel vastlopen in de hoeveelheid tips en tricks.

hieronder toch enkele  tips voor het maken van een portretfoto

kort en bondige Portretfotografie tips

 

Dichtbij portret

Beeldvullende portretten. geen storende achtergronden. De kunst van het weglaten. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een meesterlijk portret. Ga dicht op je onderwerp zitten.

 

Wordt bewust van het omgevingslicht

Een goede tip is om je foto te zien als een verzameling van meerdere lagen. Compositie is slechts een stukje van het resultaat. Kijk hoe schaduwen zich verplaatsten op de gezichten van de mensen. Al deze attributen zijn van invloed op het portret.

 

Zet het onderwerp niet in het midden van je uitsnede

 symmetrie is niet je grootste vriend.

 

Verander de hoek van fotograferen

Portretfoto’s worden vaak netjes recht vooruit geschoten. Hoewel dit niet verkeerd is, zal het niet resulteren in bijzondere foto's.  Gebruik  eens een andere kijkhoek. let hierbij wel op het volgende. Een te lage foto zal een beeld geven van het binnenste van iemands neus en geeft vaak een vervelend beeld van de onderkin. Als je te hoog staat zal het portret te groot worden in relatie tot het lichaam.

 

Verlaag je diafragma

Dit is misschien wel de gemakkelijkste manier om je portretten snel een nog professionelere uitstraling te geven. Het diafragma geeft aan wat de grootte van de opening van de  lens is en hoeveel  licht het doorlaat tot de sensor. Een groter diafragma getal betekend een kleinere lensopeningen een scherper beeld. lage F getallen maken dat je onderwerp er uit zal springen en de achtergrond onscherp zal worden. Dit wordt ook wel het “bokeh” genoemd.

 

Verander de hoek van fotograferen

Het overgrote merendeel van portretfoto’s worden netjes recht vooruit geschoten. Hoewel dit niet zo zeer verkeerd is, krijg je hierdoor geen onderscheidende foto’s. Pas daarom eens  je  invalshoek aan. Buk en schiet je foto. Of ga op een verhoging staan en richt omlaag met je camera. De verandering in perspectief voegt zo een geheel nieuw element toe aan je foto’s. Maar let wel op… Een beetje beleid is wel gewenst. Te extreme hoeken resulteren vaak in niet mooie beelden. Zo zal een te lage foto een beeld geven van het binnenste van iemands neus. Of sta je te hoog, dan zal het hoofd van het portret te groot worden in relatie tot het lichaam.

 

portret fotografie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.