Negatieve Ruimte

Gepubliceerd op 11 november 2020 om 12:34

In fotografie, design, beeldhouwkunst, installatie of uitvoerende kunst, in principe - in vrijwel elk genre van visuele en geluidskunst is negatieve ruimte misschien wel het allerbelangrijkste aspect dat het onderwerp in je werk - het element van interesse - laat opvallen en trekken de aandacht van de kijker. Nu heeft in elk kunstgenre de negatieve ruimte een iets andere vorm. In de fotografie is negatieve ruimte in feite de ruimte die het belangrijkste element van interesse omgeeft, dat zelf positieve ruimte kan worden genoemd.

 

Negatieve ruimte kan de sfeer en het verhaal van een afbeelding drastisch veranderen. In veel gevallen is negatieve ruimte de stemming, de emotie, wat die dingen in de eerste plaats creëert. Het kan als context fungeren, het kan een gevoel van lichtheid en luchtigheid creëren, het kan de positieve emoties op een foto versterken, de gevoelens van je onderwerp benadrukken, of ze nu romantisch of gewoon vrolijk zijn. Het kan ook een gevoel van eenzaamheid en wanhoop toevoegen. Kortom, welke boodschap u ook probeert uit te zenden, welke gevoelens, emoties u ook wilt overbrengen, welk verhaal u ook wilt vertellen, het gebruik van negatieve ruimte heeft invloed op alles. 

 

Op het eerste gezicht 'verkleint' het onze onderwerpen, maakt het ze kleiner en verdrinkt het schijnbaar in de lege ruimte. Maar de eerste blik is nooit genoeg.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.