Creatief leren kijken

Gepubliceerd op 18 juli 2020 om 19:24

Ben je ook zo benieuwd of je creativiteit kan leren? En hoe? Hierbij een poging om je creativiteit een boost te geven. Geen garantie maar het proberen waard.

Observeer

Creatief denken valt te leren. Hoe? Door te kijken hoe beroemde fotografen dat doen en deden. gebruik social media, fotoboeken ( tip - 2e hands winkels )

Creëer vaardigheid

Denken dat je niet creatief bent is een vooroordeel. Creatief denken is gewoon een onderdeel van het denkvermogen, naast andere, bekendere vaardigheden als analyseren, kritiseren en memoriseren. Echt iedereen kan het! Wel moet je het, net als alle vaardigheden, stimuleren en ontwikkelen. leren kijken en dan pas fotograferen.

Zonder kritiek

Belangrijk is vooral dat je jezelf alle ruimte laat bij dit voorbereidende werk. Spui maar fotoideeën. Zonder grenzen te stellen voor jezelf, omdat ze niet haalbaar of betaalbaar zouden zijn, niet geschikt, niet waar, niet origineel, te extreem… In deze fase is dat allemaal onbelangrijk. schrijf alles op zonder iets de kop in te drukken of af te serveren.

Zoek een alternatief

Denk niet te snel dat je eruit bent, dat je de oplossing gevonden hebt en niet verder hoeft te denken. Dat is niet zo! Zoek alternatieve creatieve oplossingen. Waarom? Omdat er vaak veel betere oplossingen bijzitten dan de eerste waarmee je al tevreden was. Omdat je er misschien achter komt dat jouw oplossing bij nader inzien toch niet zo origineel was als je dacht. Leg je alternatieven aan anderen voor en wissel ze uit.

Slaap er een nachtje over

Zijn je fotoideeën uitgeput, laat ze dan rusten, leg ze opzij, ga iets anders doen.niet forceren dus en toch foto`s maken. Neem een pauze, sla een balletje, maak een ommetje, slaap er een nachtje over en laat intussen je onderbewuste het proces afmaken. Het heeft tijd nodig. Creativiteit laat zich niet opjutten. Incubatietijd is een essentieel onderdeel van het proces. Het zal de kwaliteit van de ideeën alleen maar ten goede komen. Ga het niet forceren.

Selecteer en schik je ideeën 

Zoals gezegd zullen niet alle ideeën bruikbaar blijken. Je moet ze dus evalueren en selecteren. Welke kun je implementeren (toepassen) en welke moet je afvoeren? kill your darlings. Niet al je plannen kun je nu direct uitvoeren  . Tip: neem ze mee voor een volgend project.

Breng balans aan 

Kijk binnen welke stuctuur jouw creativiteit past. Je zult zelf de balans moeten vinden tussen de regels die we gebruiken in de fotografie en deze durven los te laten en buiten de kaders fotografen. Hier zijn geen algemeen geldende regels voor, het is voor iedereen anders.

En als laatste moet je niet vergeten om gewoon te doen. Uitstellen  en niet doen zorgt er voor dat je plannen stagneren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.