Rijksmuseum en Nederlands Fotomuseum verwerven nalatenschap Ed van der Elsken

Gepubliceerd op 3 juli 2020 om 10:35

Het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum verwerven gezamenlijk de nalatenschap van fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990). Met de verwerving is het werkarchief van een van de belangrijkste Nederlandse fotografen van de 20ste eeuw definitief behouden voor Nederland. Voor het eerst wordt het mogelijk een volledig inzicht te krijgen in de werkwijze van Van der Elsken gedurende zijn ruim veertigjarige carrière.

 

Van der Elskens weduwe Anneke Hilhorst heeft zijn nalatenschap, bestaande uit ruim 10.000 objecten, dertig jaar lang beheerd. Het Rijksmuseum neemt ruim 7.700 afdrukken in zijn collectie op en het Nederlands Fotomuseum, dat zijn negatieven- en documentenarchief beheert, meer dan 3.000 contactvellen en 300 foto’s. Het Rijksmuseum en Nederlands Fotomuseum gaan het werk ontsluiten, restaureren, digitaliseren en onderzoeken – en daarmee voor iedereen beschikbaar stellen.

 

Dit najaar organiseert het Rijksmuseum in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum een eerste tentoonstelling waarbij de focus ligt op de werkwijze van Van der Elsken. De hand van de fotograaf wordt zichtbaar gemaakt met de ontwerpen voor twee fotoboeken, proefdrukken, omslagontwerpen, beschreven en betekende foto's, en contactvellen. Dit is nu bij uitstek mogelijk dankzij de verwerving van de gehele nalatenschap. Info >>

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.