Fotobiënnale Wieringen

Gepubliceerd op 26 juni 2024 om 22:41

Vanaf 22 juni is de tweede editie van de Fotobiënnale Wieringen te bewonderen in de kop van Noord-Holland. Deze unieke expositie, verspreid over diverse binnen- en buitenlocaties op Wieringen, brengt het werk van vijf getalenteerde fotografen samen: Dirk Kome, Cris Toala Olivares, Anna Swagerman, Rem van den Bosch en Gerrit Ooteman. Het thema van dit jaar, ‘Keerlingen’, nodigt bezoekers uit om na te denken over de constante interactie tussen land en zee, en de bijzondere rol die deze speelt in het leven van de eilandbewoners.

Op Wieringen, waar de elementen elkaar voortdurend lijken te bevechten, ontstaat een bijzondere dynamiek. De zee en het land schuren langs elkaar heen, beuken op elkaar in, maar zijn tegelijkertijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor de bewoners van Wieringen is het water zowel een grote liefde als een eeuwige vijand. Deze ambivalentie wordt prachtig verbeeld in de foto’s en verhalen van de exposanten.

‘Keerlingen’ gaat over de mensen die deze tegenstelling omarmen. Het zijn de visionairs, de denkers en de creatieve geesten die het eiland vormgeven en kleur geven. Deze eilanders zijn slim genoeg om met de veranderingen mee te bewegen wanneer dat nodig is, maar ook eigenwijs genoeg om hun eigen koers te bepalen. Ze illustreren hoe flexibiliteit en vastberadenheid hand in hand gaan op dit bijzondere stukje Nederland.

De geschiedenis van Wieringen is er een van transformatie en veerkracht. Honderd jaar geleden leek het eiland zijn identiteit te verliezen, op te gaan in het vaste land. Toch zien de meeste Wieringers dit anders. Voor hen is Wieringen nog steeds een eiland, zij het een groter geworden eiland. Deze historische en emotionele gelaagdheid vormt een rijk canvas voor de fotografie die tijdens de biënnale te zien is.

### Praktische Informatie

De Fotobiënnale Wieringen vindt plaats tot en met 4 augustus en is geopend van woensdag tot en met zondag, van 11.00 tot 17.00 uur. De expositie is te bezichtigen met een passepartout van € 10,00, waarmee bezoekers elke locatie één keer kunnen bezoeken. Dit ticket biedt toegang tot een scala aan unieke fotolocaties, zowel binnen als buiten, die samen een diepgaand en divers beeld geven van het thema ‘Keerlingen’.

De biënnale biedt niet alleen een esthetische ervaring, maar ook een diepere reflectie op de relatie tussen mens en natuur, en de bijzondere veerkracht van eilandbewoners. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te bewegen met de veranderingen, om de eigenzinnigheid van de Wieringers te ervaren en om zich te laten inspireren door de prachtige fotografie die het verhaal van dit eiland vertelt.

Dus, of je nu een kunstliefhebber bent, een fan van fotografie, of gewoon nieuwsgierig naar het leven op een eiland, de Fotobiënnale Wieringen biedt een onvergetelijke ervaring. Kom langs en ontdek hoe land en zee, strijd en harmonie, liefde en vijandschap samenkomen in de beeldende kunst van ‘Keerlingen’.

Website >>

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.