FOAM AI

Gepubliceerd op 23 mei 2024 om 12:22

Fotomuseum FOAM in Amsterdam presenteert een nieuw project, Photography Through the Lens of AI, waarin de nieuwste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) en fotografie worden getoond. Dit project bestaat uit de groepstentoonstelling Missing Mirror, de solotentoonstelling AI Attacks van Paolo Cirio, een speciaal themanummer van een fotografie magazine, en een online presentatie op een digitaal platform.

Sinds de uitvinding van de fotografie in de 19e eeuw heeft technologie de kunst voortdurend veranderd. Van oude donkere kamer technieken tot moderne digitale programma's zoals Photoshop, beeldmanipulatie speelt altijd een belangrijke rol. Met photography through the lens of AI wordt onderzocht hoe de nieuwste AI-ontwikkelingen onze relatie met foto's, onszelf en onze kijk op de wereld veranderen.

De groepstentoonstelling Missing Mirror is verdeeld in verschillende delen. Missing Body gaat over het gebrek aan fysieke representatie in AI. Missing Person richt zich op AI als vervanger van mensen. Missing Camera bekijkt beelden die door AI zijn gemaakt zonder een echte camera. Missing Viewer bespreekt een toekomst waarin AI zelfstandig functioneert en kijkt, zonder menselijke kijkers.

Naast deze groepstentoonstelling wordt ook de solotentoonstelling AI Attacks  van Paolo Cirio getoond. Cirio onderzoekt de sociale gevolgen van AI-systemen, machine learning-modellen en data-analyse. Hij laat zien hoe deze technologieën door overheden en organisaties misbruikt kunnen worden, en roept op tot discussie over machtsmisbruik door AI.

Het project omvat ook een themanummer van een fotografie magazine en een digitale presentatie op een online platform. De online presentatie bevat video's achter de schermen, uitleg over hoe AI-beelden worden gemaakt en een samenwerking met creatief onderzoeksbureau Affect Lab. Bezoekers kunnen in een interactieve photo booth in het museum hun eigen beelden maken met behulp van AI.

Met Photography Through the Lens of AI  biedt het fotomuseum  FOAM een diepgaand inzicht in de invloed van AI op fotografie en nodigt het het publiek uit om na te denken over de toekomst van beelden in een wereld die steeds technologischer wordt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.