Exactitudes - Een ode aan sociale identiteit

Gepubliceerd op 6 april 2024 om 11:00

Individualiteit en groepsidentiteit lijken vaak te botsen,  Ari Versluis en styliste Ellie Uyttenbroek hebben een opmerkelijke reis gemaakt door de straten van diverse steden. Wat begon als een fascinatie voor opvallende dresscodes van verschillende sociale groepen, groeide uit tot een baanbrekend project genaamd 'Exactitudes'. Nu, ter gelegenheid van hun jubileumeditie, brengen ze maar liefst 18 nieuwe series uit, die een diepgaande kijk bieden op het menselijk streven om zich te identificeren binnen een groep.

 

Het concept achter 'Exactitudes' is zowel eenvoudig als diepgaand. Versluis en Uyttenbroek fotograferen individuen die behoren tot diverse sociale groepen, maar in een identiek kader en in dezelfde pose. Hierdoor ontstaat een fascinerende verzameling van portretten die de subtiliteiten van menselijke identiteit blootleggen. De naam 'Exactitudes', een samentrekking van 'exact' en 'attitude', weerspiegelt hun streven naar nauwkeurige documentatie van de menselijke drang om zich te onderscheiden binnen een groepscontext.

Wat dit project zo intrigerend maakt, is de schijnbare paradox tussen individualiteit en uniformiteit. Terwijl elk individu unieke eigenschappen en persoonlijke stijl heeft, streven velen ernaar om deel uit te maken van een groep en zich te conformeren aan de normen en codes die bij die groep horen. Door deze schijnbare tegenstelling vast te leggen, bieden Versluis en Uyttenbroek een verhelderende kijk op de complexiteit van menselijke identiteit.

Hoewel 'Exactitudes' begon in de straten van Rotterdam, heeft het duo hun horizon verbreed door steden over de hele wereld te verkennen. Van de bruisende straten van Beijing tot de kleurrijke wijken van Rio de Janeiro, van de historische steegjes van Casablanca tot de modieuze boulevards van Londen en Parijs, hebben Versluis en Uyttenbroek een reis gemaakt door diverse culturen en gemeenschappen.

Ter ere van hun jubileumeditie hebben Versluis en Uyttenbroek 18 nieuwe series samengesteld, die een rijk en gevarieerd beeld bieden van menselijke identiteit in al haar facetten. Door middel van fotografie hebben zij een monumentaal oeuvre gecreëerd dat niet alleen de diversiteit van onze wereld weerspiegelt, maar ook de universele drang om ergens bij te horen.

Met 'Exactitudes'  laten Versluis en Uyttenbroek niet alleen hun eigen creatieve prestaties, maar ook de rijkdom en complexiteit van menselijke identiteit.

https://exactitudes.com

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.