#eerlijkdelensocialmedia

Gepubliceerd op 22 februari 2024 om 17:07

De Federatie Beeldrechten is een campagne gestart om de socialmediaplatforms op te roepen een eerlijke vergoeding te betalen aan professionele beeldmakers voor auteursrechtelijk beschermd beeldmateriaal.

Sinds eind 2021 zijn er gesprekken over een dergelijke vergoeding tussen Meta en de auteursrechtenorganisatie Pictoright. Tot op heden zonder resultaat. De Federatie Beeldrechten – een samenwerkingsverband tussen Pictoright, de NVJ en zes andere beroepsorganisaties die de belangen van beeldmakers behartigt – roept Meta en alle andere socialmediaplatforms op: eerlijk delen social media!

VOOR WIE?

Deze actie is bedoeld voor fotografen, illustratoren, kunstenaars, ontwerpers: professionals die hun geld verdienen met het creëren van beeld. Het is het werk van deze professionals dat vaak zonder toestemming gedeeld wordt op social media. 

Voor alle duidelijkheid… delen mag!

Deze actie gaat om professioneel werk dat zonder toestemming van de maker wordt gedeeld. Het gaat dus niet om het eigen werk dat professionele beeldmakers zelf op deze platforms posten. Het gaat ook niet om de privékiekjes die veel gebruikers posten.

Het gaat wel om een nieuwsfoto of cartoon uit een krant of een afbeelding uit een mooie expositie die je net bezocht hebt. Al die zonder toestemming geüploade beelden zijn lucratief voor het platform, maar niet voor de makers: zij verliezen de controle over hun werk en lopen inkomsten mis. Daarom is het zo dat het platform hier afspraken over moet maken, die vervolgens ook het uploaden door privégebruikers dekken. Het doel van nieuwe wetgeving op dit gebied is dat platforms makers hiervoor gaan compenseren, alleen gebeurt dat nog niet. Vandaar onze oproep: eerlijk delen social media!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.