Nieuwe camera laat ons zien wat dieren zien

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 11:01

Stel je voor dat je de wereld kunt zien zoals een hond, kat of vogel dat doet. Onderzoekers aan de Universiteit van Sussex hebben een videocamera gemaakt waarmee filmmakers precies dat kunnen doen. Deze camera bootst de kleuren na die verschillende dieren zien, en dat met een ongelooflijke nauwkeurigheid van meer dan 92%. Video>>

Wat deze camera echt bijzonder maakt, is dat hij bewegende beelden kan vastleggen, iets wat traditionele methoden vaak niet goed kunnen. Normaal gesproken zijn die methoden ingewikkeld en tijdrovend. Maar deze nieuwe camera maakt het makkelijker om te begrijpen hoe dieren met elkaar communiceren en zich door de wereld bewegen.

Hoe werkt het? De camera neemt gelijktijdig video op in vier kleuren: blauw, groen, rood en UV. Hiermee kan de camera laten zien hoe dieren deze kleuren zien, gebaseerd op wat we weten over de fotoreceptoren in hun ogen. Opvallend is ook dat de onderzoekers voor het bouwen van de camera gewone, verkrijgbare camera's en 3D-geprinte onderdelen hebben gebruikt. Dit maakt de technologie toegankelijk en praktisch.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Biology, en de gebruikte software is open source. Dat betekent dat andere wetenschappers toegang hebben tot de software en deze kunnen gebruiken en verbeteren in toekomstig onderzoek.

Volgens professor Daniel Hanley van de George Mason University in Virginia, die veel weet van hoe dieren hun omgeving waarnemen, opent deze nieuwe technologie opwindende mogelijkheden voor wetenschappers en filmmakers om de wereld door de ogen van dieren te bekijken en te begrijpen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.