Focus verleggen

Gepubliceerd op 18 januari 2024 om 16:45

Het lijkt alsof alle succes van foto's wordt gemeten aan de hand van die digitale duimpjes. Maar hé, laten we eerlijk zijn, al die likes zeggen weinig over de échte kwaliteit van een foto. Als fotograaf is het verleidelijk om je te laten meeslepen door die like-hype. Hoe meer likes, hoe beter, toch? Maar wacht even, laten we even chillen en ons afvragen: wat zegt dat getal nou eigenlijk? Is het een garantie voor kunstzinnige waarde, technische skills, of is het gewoon de populariteit van het onderwerp?

 

Kwaliteit in fotografie gaat veel dieper dan die oppervlakkige waardering op sociale media. Het gaat om het vastleggen van gevoelens, het vertellen van een verhaal en het overbrengen van een boodschap. Het gaat om het beheersen van licht, het kiezen van het juiste shot en het vangen van dat perfecte moment. Het vergt toewijding, skills en een creatieve blik, dingen die niet altijd samengaan met wat trending is op het internet.

Het gevaar van die like-verslaving is dat het de creatieve integriteit kan ondermijnen. Fotografen kunnen in de val trappen van makkelijke, sensationele beelden in plaats van diepere, doordachte composities. Het draait niet meer om het vastleggen van betekenisvolle momenten, maar om te voldoen aan de verwachtingen van een publiek dat driven wordt door trends en viral content.

Dus laten we ons focussen op waar het écht om draait: het maken van beelden die iets met je doen, die een gevoel oproepen, die tijdloos zijn. Het gaat om het streven naar perfectie in je vak, ongeacht het aantal likes op je scherm.

 

Als fotograaf is het belangrijk om je eigen maatstaven van succes te bepalen, zonder te kijken naar externe validatie. Laat je niet gek maken door een gebrek aan likes, maar zie het als een kans om te groeien als kunstenaar. Want uiteindelijk is het de diepgang, niet de oppervlakte, die de echte waardering verdient. Laten we de focus verleggen van kwantiteit naar kwaliteit. Laat je niet gevangen nemen door die cijfers, maar zoek naar de echte waarde van elke klik van de sluiter. Dát is waar de ware magie van fotografie zit - in het vastleggen van momenten die de tand des tijds doorstaan, ongeacht het aantal likes dat ze krijgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.