Publiek domeindag 2024: Een dag van creatieve vrijheid

Gepubliceerd op 23 december 2023 om 15:59

Op 12 januari is het Publiek Domeindag, een speciale gelegenheid waarop beperkingen op vele werken vervallen, vooral die van makers die in 1953 zijn overleden. Dit betekent dat vanaf deze dag hun creaties het publieke domein betreden, waardoor ze voor diverse doeleinden gebruikt kunnen worden. Dit jaar omvat dit diverse kunstvormen, zoals schilderkunst, illustraties, fotografie, literatuur en architectuur.

Om deze gebeurtenis te vieren, wordt op 12 januari 2024 een evenement georganiseerd bij Beeld & Geluid in Hilversum, dat toegankelijk is van 09:00 tot 17:00, met aansluitend een informele borrel.

Maar Publiek Domeindag is meer dan alleen terugkijken naar het verleden. Het is een dag waarop we ook vooruitkijken naar het heden en de toekomst. Tijdens het evenement wordt een update gegeven over het gebruik van werken in het publieke domein. Er wordt stilgestaan bij veranderingen in auteursrecht en de benadering ervan, aangezien dit invloed kan hebben op het publieke domein in de toekomst.

Belangrijk om te benadrukken is dat Publiek Domeindag vrij toegankelijk is voor iedereen die geïnteresseerd is in het vieren van creatieve vrijheid.

Auteursrechtelijke bescherming is niet eeuwigdurend. In Nederland eindigt deze bescherming op 1 januari, 70 jaar na de dood van de maker. Deze dag staat bekend als Publiek Domeindag, waarop tal van werken beschikbaar komen zonder auteursrechtelijke bescherming.

Het verlopen van rechten is ook voor toepassing op fotografie. Veel fotografen uit 1953 hebben bijgedragen aan de rijke collectie van nu beschikbare werken. Hun visuele verhalen en kunst kunnen nu vrijelijk worden gebruikt en gedeeld, waardoor ze een nieuw leven krijgen in verschillende contexten. >> website >>

 

Aanmelden en meer informatie 

Als je wilt deelnemen aan deze viering van creatieve vrijheid, kun je je aanmelden op publiekdomeindag.nl

Hier vind je ook meer informatie over het evenement en het programma. Mis deze kans niet om de schoonheid van het publieke domein te ontdekken en te vieren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.