De Fun in Fotografie

Gepubliceerd op 12 december 2023 om 10:43

Zelfs de meest doorgewinterde fotografen begonnen ooit als amateurs die met vreemde instellingen knoeiden. Laten we duiken in de grappige anekdotes en wijze lessen van startende fotografen.

 

1. De dans van de onhandige instelingen 

Een veelvoorkomend fenomeen onder beginners is de mysterieuze dans van de camera-instellingen. ISO, sluitertijd, diafragma - het lijkt soms alsof de camera een eigen wil heeft. Een beginnende fotograaf ontdekte dit op hilarische wijze toen al zijn foto's plotseling blauw werden. Wat bleek? Hij had per ongeluk zijn witbalans ingesteld op "IJslandse Gletsjer."

Tip: Lees de handleiding van je camera en neem de tijd om de basisinstellingen te begrijpen. Het voorkomt kleurrijke verrassingen.

 

2. De Gevreesde Lensdop Tango

Een veelvoorkomende dans voor startende fotografen is de Lensdop Tango. Deze geraffineerde choreografie omvat het constant verliezen van de lensdop en het onhandig terugplaatsen ervan. Een beginneling realiseerde zich pas na een dag fotograferen dat de lensdop nog steeds op zijn koffiebeker zat  ( ps dit overkomt bijna elke fotograaf )

Tip: Bevestig een koordje aan je lensdop of oefen de Lensdop Tango thuis voordat je de wereld in trekt. 

 

3. Wilde dieren

Fotograferen in de natuur kan tot onverwachte ontmoetingen leiden. Maar pas op voor het moment waarop je denkt dat je de koning der dieren je recht in de ogen kijkt, terwijl het eigenlijk een tam konijn of een vriendelijk eekhoorntje is. De natuur heeft een gevoel voor humor, dus wees voorbereid op deze komische verrassingen.

Tip: koop een telelens of ga iets verder weg staan 

 

4. Het Statief Struikelblok

Een beginnende fotograaf, vastbesloten om die haarscherpe nachtfoto's te maken, sjouwde een zwaar statief mee de wildernis in. Uiteindelijk struikelde hij over zijn eigen statief in het donker. Gelukkig kwam de camera er met slechts een paar krassen vanaf.

Tip: Investeer in een lichtgewicht statief en oefen met opzet vallen en opstaan (met je camera uitgeschakeld, uiteraard).

 

5. De Onzichtbare Instellingen:

Je hebt net de perfecte foto gemaakt, maar bij het bekijken op je computer lijkt het alsof de kleuren op vakantie zijn gegaan. Waarschijnlijk heb je onbewust de witbalansinstellingen veranderd. Geen zorgen, je bent niet de enige die per ongeluk in de wereld van blauwe zonnen en oranje sneeuw terechtkomt. Dubbelcheck je instellingen voordat je op avontuur gaat.

tip: Probeer de instellingen veelvuldig uit en durf te vragen domme vragen bestaan niet enkel domme antwoorden

 

Focus op de fun factor

Fotografie begint vaak met een dosis humor en een snufje chaos. Laat je niet ontmoedigen door onhandige momenten; omarm ze en leer ervan. Het avontuur van startende fotografen zit vol grappige anekdotes die uiteindelijk de meest waardevolle lessen blijken te zijn. Dus, klik met een glimlach en laat de wereld jouw unieke kijk zien!

 

Veel plezier met jouw fotografische avontuur!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.