Afkortingen op je objectief

Gepubliceerd op 3 december 2023 om 22:07

Afkortingen op lenzen hebben vaak essentiële codes die een schat aan informatie verschaffen over de mogelijkheden en kenmerken van deze optische apparaten. Deze afkortingen, vaak gegraveerd op de behuizing van de lens, dienen als een beknopte taal voor fotografen en liefhebbers. Van autofocus-technologieën tot lichtsterkte-indicatoren, deze symbolen en letters onthullen de geavanceerde functies en ontwerpkenmerken die een lens uniek maken. In deze introductie duiken we dieper in de betekenis van veelvoorkomende afkortingen, waardoor je een beter begrip krijgt van de kracht en veelzijdigheid van je fotografische uitrusting.

 

1. AF/MF:

Autofocus/Manual Focus - Schakelt tussen automatische en handmatige scherpstelling.

2. VR/IS/OS:

Vibratie Reductie/Image Stabilisatie/Optical Stabilization - Vermindert trillingen en bewegingsonscherpte tijdens het fotograferen.

3. ED:

Extra Low Dispersion - Gebruikt speciale lenselementen om chromatische aberratie te verminderen, wat kleurranden rond objecten voorkomt.

4. STM/USM:

Stepping Motor/Ultrasonic Motor - Verschillende soorten autofocusmotoren. STM is vaak stiller en soepeler, terwijl USM wordt geassocieerd met snelle en stille autofocus, vooral bij Canon-lenzen.

5. f/1.4, f/2.8, etc.:

Diafragmaopening - Geeft de lichtsterkte van de lens aan. Hoe lager het getal, hoe groter de opening en hoe meer licht de lens binnenlaat.

6. Macro:

Geeft aan dat de lens geschikt is voor close-up fotografie, waardoor je kleine onderwerpen op korte afstand kunt vastleggen.

7. DOF:

Depth of Field - De scherptediepte, oftewel het gebied voor en achter het scherpstelpunt dat als scherp wordt weergegeven.

8. L/EF/S:

Bij Canon-lenzen staan L-lenzen voor professionele kwaliteit, EF voor elektronische focus, en S voor super telefoto.

9. APO:

Apochromatic - Gebruikt om chromatische aberratie verder te verminderen, vooral bij telelenzen.

10. G:

Geldt vaak voor lenzen van Sony en betekent dat de lens is voorzien van geavanceerde technologieën.

Dit zijn algemene afkortingen, en het is belangrijk om te weten dat de specifieke betekenis kan variëren tussen fabrikanten. Als je meer details wilt over een specifieke afkorting of type lens, laat het me weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.