Hoe bereken je jouw uurtarief als fotograaf in 6 stappen?

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 07:34

Als freelance fotograaf is het cruciaal om een goed uurtarief te hanteren dat zowel jouw expertise weerspiegelt als de waarde die je aan je klanten biedt. Het bepalen van dit tarief kan echter een uitdaging zijn. Dit artikel leidt je door zes simpele stappen om je uurtarief te berekenen en werpt licht op de overwegingen wanneer je in aanmerking komt voor de Kleineondernemersregeling (KOR).

 

Stap 1: Bepaal je Jaarlijkse Kosten
Maak een lijst van al je zakelijke uitgaven op jaarbasis. Dit omvat apparatuur, software, marketing, vervoer, en andere kosten die je maakt om je fotografiebedrijf draaiende te houden.

Stap 2: Schat het Aantal Facturabele Uren
Bepaal hoeveel uur per week je daadwerkelijk facturabele werkzaamheden verricht. Houd rekening met administratie, marketing en andere niet-facturabele taken. Vermenigvuldig dit aantal met het aantal werkweken per jaar.

Stap 3: Voeg een Gewenste Jaarlijkse Winst Toe
Bepaal hoeveel winst je wilt maken op jaarbasis. Dit is het bedrag dat je na aftrek van kosten en belastingen wilt overhouden. Voeg dit toe aan je jaarlijkse kosten.

Stap 4: Bereken je Uurtarief
Deel je totale kosten (inclusief gewenste winst) door het aantal facturabele uren per jaar. Dit geeft je een basisuurtarief dat al je kosten dekt en de winst oplevert die je wilt maken.

Stap 5: Overweeg de Marktprijs
Onderzoek de marktprijs voor fotografiediensten in jouw regio en specialisatie. Vergelijk je berekende uurtarief met de gemiddelde prijzen in de markt. Pas je tarief aan als dat nodig is om concurrerend te blijven. // zie artikel over marktprijs 

Stap 6: Controleer de KOR Criteria
Als je omzet onder de drempel van de Kleineondernemersregeling (KOR) valt (momenteel €20.000 per jaar), overweeg dan om je aan te melden. Dit kan je vrijstellen van btw-heffing en administratieve lasten verminderen. Echter, je mag dan geen btw meer aftrekken.

 

Wanneer zou je kunnen overstappen naar de KOR?

- Als je omzet onder de €20.000 per jaar blijft.

- Als je hoofdzakelijk aan particulieren of vrijgestelde ondernemers levert (zoals onderwijsinstellingen of zorginstellingen).

- Als je weinig aftrekbare btw hebt.

 

In conclusie, het berekenen van je uurtarief als fotograaf vereist zorgvuldige planning en evaluatie van je kosten, winstdoelen en marktwaarde. Overweeg ook de voordelen van de Kleineondernemersregeling als je in aanmerking komt. Door deze stappen te volgen, kun je een eerlijk en concurrerend uurtarief vaststellen dat zowel jou als je klanten ten goede komt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.