Wat te doen (en niet te doen) bij een corrupte SD-kaart

Gepubliceerd op 2 september 2023 om 09:39

Het kan uiterst frustrerend zijn als je SD-kaart corrupt raakt en je waardevolle foto's, video's of andere gegevens ontoegankelijk worden. Een corrupte SD-kaart kan verschillende oorzaken hebben, zoals onjuist gebruik, onveilig verwijderen, virusinfecties of hardwareproblemen. Hier zijn stappen die je moet volgen en dingen die je absoluut moet vermijden als je wordt geconfronteerd met een corrupte SD-kaart.

 

Wat te doen

 

1. Stop met het gebruik van de kaart

Het eerste wat je moet doen als je merkt dat je SD-kaart corrupt is, is stoppen met het gebruik ervan. Verwijder de kaart onmiddellijk uit elk apparaat om verdere schade te voorkomen.

 

2. Controleer de fysieke staat

Inspecteer de SD-kaart grondig op fysieke schade, zoals gebroken pinnen, krassen of buigingen. Als je fysieke schade opmerkt, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen, omdat dit de kans op gegevensherstel kan beperken.

 

3. Gebruik een andere kaartlezer of apparaat

Soms kan het probleem worden veroorzaakt door een defecte kaartlezer of apparaat. Probeer een andere kaartlezer of een ander apparaat om te zien of je de kaart kunt benaderen.

 

4. Gebruik gegevensherstelsoftware

Er zijn verschillende gegevensherstelsoftwareprogramma's beschikbaar die zijn ontworpen om gegevens te herstellen van corrupte SD-kaarten. Populaire opties zijn onder andere Recuva, PhotoRec en EaseUS Data Recovery Wizard. Volg de instructies van de software om gegevens van de kaart te herstellen.

 

5. Formatteer de kaart (indien nodig)

Als je geen belangrijke gegevens op de kaart hebt staan of als je er al gegevens van hebt hersteld, kun je overwegen om de SD-kaart te formatteren. Dit kan de kaart soms herstellen naar een bruikbare staat. Zorg ervoor dat je een back-up maakt van alle gegevens voordat je formatteert, want dit zal alle gegevens permanent verwijderen.

 

6. Raadpleeg een professional

Als de bovenstaande stappen niet werken of als je geen toegang hebt tot je gegevens, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een professioneel gegevensherstelbedrijf/fotozaak. Ze beschikken over gespecialiseerde apparatuur en expertise om gegevens te herstellen van ernstig beschadigde kaarten.

 

Wat niet te doen:

 

1. Forceer de kaart niet

Forceer de SD-kaart niet in een kaartlezer of apparaat als deze niet soepel past. Dit kan verdere schade veroorzaken.

 

2. Formatteer niet onmiddellijk

Formatteer de SD-kaart niet onmiddellijk nadat je hebt gemerkt dat deze corrupt is, tenzij je zeker weet dat je geen waardevolle gegevens meer op de kaart hebt staan. Formatteren wist alle gegevens permanent.

 

3. Schrijf geen nieuwe gegevens naar de kaart

Vermijd het schrijven van nieuwe gegevens naar de SD-kaart, omdat dit de kans op succesvol gegevensherstel kan verminderen. Nieuwe gegevens kunnen oude overschrijven.

 

4. Gebruik geen onbetrouwbare software

Gebruik geen willekeurige of onbetrouwbare gegevensherstelsoftware. Kies in plaats daarvan voor gerenommeerde softwaretools om gegevensverlies te minimaliseren.

 

Het herstellen van gegevens van een corrupte SD-kaart kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste stappen en voorzichtigheid kun je mogelijk je waardevolle gegevens redden. Onthoud altijd dat regelmatige back-ups een van de beste manieren zijn om gegevensverlies te voorkomen in geval van een corrupte SD-kaart.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.