Resolution Independent

Gepubliceerd op 3 april 2023 om 21:26

Resolution Independent is een Engelse term die in het Nederlands kan worden vertaald als 'resolutie-onafhankelijk' of 'resolutie-neutraal'. Het staat voor de eigenschap van digitale afbeeldingen of grafische elementen om te worden weergegeven op verschillende formaten of resoluties zonder kwaliteitsverlies of vervorming.

Met andere woorden, resolutie-onafhankelijkheid betekent dat een afbeelding of grafisch element kan worden geschaald naar elke gewenste grootte, en dat het beeld scherp, helder en visueel aantrekkelijk blijft, ongeacht de resolutie van het beeldscherm.

Dit is vooral belangrijk in de digitale media, waar afbeeldingen vaak worden bekeken op verschillende apparaten met verschillende resoluties, zoals smartphones, tablets, laptops of desktopmonitoren.

Resolutie-onafhankelijkheid wordt bereikt door gebruik te maken van vectorgraphics in plaats van rastergraphics. Vectorgraphics zijn wiskundige beschrijvingen van lijnen en vormen, en ze kunnen worden geschaald zonder kwaliteitsverlies. In tegenstelling tot vectorgraphics bestaan rastergraphics uit pixels, en wanneer ze worden vergroot tot meer dan hun oorspronkelijke grootte, worden ze vaag of korrelig.

Toepassingen die resolutie-onafhankelijkheid ondersteunen, zoals Adobe Illustrator of Affinity Designer, stellen ontwerpers in staat om vectorgraphics te maken die op elke grootte of resolutie kunnen worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het uiteindelijke resultaat er goed uitziet, ongeacht het apparaat of het medium waarop het wordt bekeken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.