De fotograaf van kamp Westerbork

Gepubliceerd op 23 maart 2023 om 21:28

Fotograaf Sake Elzinga opent op 31 maart zijn tentoonstelling ‘De Fotograaf van kamp Westerbork’ in het museum van Kamp Westerbork. Met de tentoonstelling brengt Elzinga een ode aan ‘kampfotograaf’ Rudolf Werner Breslauer, die van 1942 tot 1944 gevangen zat in kamp Westerbork.

Vanaf de opening van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in 1983 is internationaal gelauwerd fotograaf Sake Elzinga aanwezig bij bijna alle belangrijke gebeurtenissen, herdenkingen en tentoonstellingen. Eerst als fotojournalist, naar verloop van tijd als vaste fotograaf. Hij legt door zijn werk de geschiedenis van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork visueel vast.

Voorbij het prikkeldraad

Tijdens zijn werk voor het Herinneringscentrum ziet Sake Elzinga bijzondere dingen. Enkele jaren geleden stuitte hij op een map met historische foto’s van de natuur rondom kamp Westerbork, portretten van dieren en het werken op het land. De foto’s zijn gemaakt door kampgevangene Rudolf Breslauer. Elzinga herkende de taferelen in zijn eigen werk en werd geraakt door Breslauer die ondanks zijn gevangenschap aandacht had voor de schoonheid van de natuur en het alledaagse.

Het is het begin van een zoektocht naar de fotograaf met wiens werk Sake Elzinga zich zo verbonden voelt. Hoe heeft hij gewerkt? Wat heeft hij gezien en wat heeft hem geïnspireerd of geraakt? 

 

Meld je hier aan voor de opening van de tentoonstelling De fotograaf van kamp Westerbork - Een ode aan Rudolf Werner Breslauer

 

Op 12 april 2023 is het 40 jaar geleden dat het museum van Kamp Westerbork haar deuren opende voor publiek. Precies op dat moment is de tentoonstelling van Sake Elzinga, dé fotograaf van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork’ te zien met een overzicht van die 40 jaar in foto’s.

Tijdens de opening van de tentoonstelling gaat Sake Elzinga in gesprek met Sophie Timmer over zijn werk en dat van kampgevangene Rudolf Werner Breslauer. De opening begint om 14:30 uur en is toegankelijk voor museumbezoekers. Na afloop van de bijeenkomst is er de mogelijkheid de tentoonstelling te bekijken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.