Marwan Magroun benoemd tot Fotograaf des Vaderlands 2022

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 18:26

Fotograaf en regisseur Marwan Magroun is in het Nederlands Fotomuseum benoemd tot de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. Als Fotograaf des Vaderlands zal hij de komende twee jaar als ambassadeur voor de fotografie optreden. Marwan is de zesde Fotograaf des Vaderlands en volgt Jan Dirk van der Burg op, die het ambt 4 jaar vervulde.

“Ik ben vereerd dat ik de komende twee jaar Fotograaf des Vaderlands ben en dat ik beelden mag toevoegen aan het beeld dat we al hebben. Van ons, de Nederlanders, hoe wij naar elkaar kijken en wat we denken te zien. Ik vind het belangrijk dat ik beelden toevoeg, alleen zo kan je het beeld dat we van anderen hebben nuanceren. En deze beelden zijn alleen oprecht en echt als ze van binnenuit worden verteld. Door de personen in beeld maar ook door de maker. Ik ben dan ook zeer vereerd dat ik twee jaar deze verteller en verbeelder van het vaderland mag zijn”, aldus Marwan.

Om te komen tot de selectie van de Fotograaf des Vaderlands is een oproep gedaan aan de leden van Platform Fotografie Nederland, een samenwerkingsverband van negen fotografie-presenterende instellingen verspreid over het land. Op basis van deze namen is een longlist samengesteld. De uiteindelijke keuze is gemaakt door een commissie bestaande uit curatoren van het Nederlands Fotomuseum, Frits Gierstberg en Guinevere Ras, en Wilfried de Jong (schrijver, journalist, theater- en tv/radio-maker met een grote passie voor fotografie)

Marwan Magroun heeft in zijn fotografische en filmische werk laten zien dat hij belangrijke en soms gevoelige maatschappelijke onderwerpen op een even integere als verrassende wijze weet te verbeelden. Terwijl hij ons inspireert, ontroert en uitdaagt, doorbreekt hij uiteenlopende visuele clichés. We zijn verheugd dat Marwan de taak van Fotograaf des Vaderlands voor de komende periode op zich heeft willen nemen en kijken erg uit naar de resultaten.selectiecommissie 2022

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.