AI watermark

Gepubliceerd op 1 januari 2024 om 12:12

Kunstmatige intelligentie die wordt gebruikt om fotorealistische kunstwerken te creëren, veroorzaakt al aanzienlijke onrust in de fotografie-industrie, maar een nieuwe tool, WatermarkRemover.io, behoort tot de meest zorgwekkende.

WatermarkRemover.io, die gratis beschikbaar is, gebruikt AI om watermerken van afbeeldingen te verwijderen - zoals de naam al aangeeft. Hoewel er enkele onschuldige redenen kunnen zijn om een watermerk van een afbeelding te willen verwijderen, bijvoorbeeld als je de rechten hebt op een afbeelding maar geen versie zonder watermerk kunt vinden, is het gemakkelijk voor te stellen dat er veel meer kwalijke scenario's zijn waarin iemand een watermerk van een foto wil verwijderen.

Dit is geen artikel dat draait om het bekritiseren van WatermarkRemover.io. Het heeft alle recht om te bestaan, en de ontwikkelaars zijn niet volledig verantwoordelijk voor het feit of gebruikers de tool downloaden om iets illegaals te doen - het verwijderen van watermerken om foto's te stelen is in ieder geval illegaal in de VS. Het is echter de moeite waard om te overwegen hoe de tool past in een steeds troebeler landschap van kunstmatige intelligentie.

Je kunt al watermerken bewerken uit afbeeldingen met fotobewerkingsapplicaties zoals Adobe Photoshop. In sommige gevallen is het heel eenvoudig om dit te doen. Waar AI van pas komt, is bij het vereenvoudigen van complexe taken, zoals het verwijderen van veelkleurige watermerken met verschillende dekkingen.

Met betrekking tot AI in fotobewerking zien we het steeds vaker. Bijna elke grote fotobewerkingsapp bevat nu AI-functies. In sommige gevallen, zoals bij ON1 Photo RAW 2023, kun je AI gebruiken om met één klik bewerkingen uit te voeren op specifieke delen van een afbeelding. Als je de lucht wilt bewerken, klik je op de lucht en maakt de machine learning-technologie van de software een masker van de lucht, waardoor nauwkeurige lokale aanpassingen mogelijk zijn zonder de noodzaak van tijdrovende handmatige maskercreatie. Skylum staat aan de voorhoede van de AI-revolutie in fotobewerking, inclusief de Luminar Neo-foto-editor die AI gebruikt in bijna elke afbeeldingsbewerkingstool. In situaties als deze gebruiken apps AI om bestaande bewerkingstaken te vereenvoudigen, in plaats van AI te gebruiken om fundamenteel een afbeelding te veranderen.

Hoewel sommige fotografen zich een beetje zorgen maken dat AI de menselijke touch uit de fotoverwerking en beeldbewerking haalt, maakt AI het voor veel fotografen het werk dat ze al deden veel eenvoudiger. Hoe minder tijd je besteedt aan het maken van maskers en het uitvoeren van complexe bewerkingen, hoe meer tijd je hebt voor andere dingen, zoals het maken van foto's. Bij het overwegen van AI-tools zoals DALL-E, vind je veel meer tegenstanders van AI, of op zijn minst mensen die zich er ongemakkelijk bij voelen.

Naast het creëren van geheel nieuwe afbeeldingen kan het indrukwekkende AI-systeem van OpenAI bestaande kunstwerken uitbreiden. Beide mogelijkheden roepen belangrijke ethische overwegingen op. We hebben al enkele zorgen besproken, waaronder het feit dat kunstenaars AI hebben gebruikt om prijswinnende kunstwerken te maken. In dat geval heeft de kunstenaar zijn inzending niet verkeerd voorgesteld, maar het is onvermijdelijk dat iemand dat zal doen, ervan uitgaande dat dit nog niet veelvuldig is gebeurd. Met de Outpainting-tool van DALL-E kun je bestaande kunstwerken vergroten, misschien wel van iemand die al lang dood is. Het voelt een beetje verkeerd aan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.